Szemét: máshol mennyibe kerül?

szemetmasoknal
Mint bizonyára még emlékeznek, tegnapelőtt a kapuk előtt maradt a szemét. Magánszemélyek esetében is, de cégek esetében is, pedig nekik külön szerződésük van, annak tiszteletben tartását pedig nem kellene befolyásolja, hogy a polgármesteri hivatal nem akar belemenni magánszemélyek esetén az áremelésbe.
Lapunk egy riportsorozatot készít az ügyről, ennek első részében annak jártunk utána, Erdély más részein mennyibe kerül ez a szolgáltatás. Negyven polgármestert kerestünk meg telefonon, Szatmártól Brassóig.

Bihar megye
Mai felmérésünk legmagasabb áraival találkoztunk Bihar megyében. Bihar község polgármester asszonya, Nagy Gizella, havi 7 lejes tarifáról számolt be, amiért heti egyszer viszik el a szemetet. Szalárd községben még magasabbak az árak, 10 lejt fizetnek havonta, és ezért csak kétszer jön ki a szemetes kocsi.

Brassó megye
Bölöni Gyula, Apáca község elöljárója arról tájékoztatott, hogy hetente járnak a szemetes autók, de a lakosságnak nem kell fizetnie semmit, az önkormányzat állja az egészet, havonta kb. 5000 lejtől szabadul meg ezáltal. Tatrang község polgármestere, Kiss József elmondta, náluk is hetente szedik össze a háztartási hulladékot, eddig havi 3 lejbe került, de ősztől valószínűleg 6-7 lejre kell emelniük a szolgáltatást, mert valami komolyabb hulladékgazdálkodási rendszert akarnak bevezetni.

Hargita megye
Udvarhely környékét nem volt érdemes kérdezzük, hisz tudjuk, hogy nyakig vagyunk a sz…emétben, de megvizsgáltunk más vidékeket. A Gyergyói-medencéből, az ország leghidegebb pontjáról, Alfaluból kérdeztük György Istvánt, aki havonta kétszer teheti ki szemetét a kapu elé, havi 1,6 lejért. Év végéig érvényes ez a szerződésük. Felcsíkból Csicsó polgármestere jelentette, ők is kéthetente ürítik a kukákat, pontosan 2 lej 44 baniért. Alcsíkból többek között Székely Ernőt, Szentkirály polgármesterét hívtuk. Azt tudta, hogy kéthetente, de azt még hozzávetőlegesen sem, hogy mennyibe kerül. Holnap reggelre meg tudná mondani nekünk a pontos összeget, de meg vagyunk győződve, ha nem tudja fejből, az azért van, mert nem foglalkozik vele, tehát nem gond az ár.

Kolozs megye
Itt a legkevésbé égető a probléma, hisz egy polgármester sem tudta fejből az összeget. Kalotaszentkirályról Póka András azt jelentette, hogy a községközpontban hetente, a többi faluban kéthetente gyűjtik össze a szemetet, de nem tudja pontosan, mennyibe kerül. 2 lej körül mozog az összeg, böki ki noszogatásunkra. Körösfőn Antal János polgármester telefonját felesége veszi fel, aki annyit tud, hogy hetente, de az árról fogalma sincs, mert férje fizeti ki a szolgáltatást. Sallai János, Szék község vezetője, csak arra emlékszik, hogy kéthetente, de az összeg, az homályba merül. Vigaszképpen elmagyarázza, hogy olyan rendszerük van, hogy az önkormányzat állja részben a költségeket.

Kovászna megye
Réty polgármestere, Dálnoki Lajos, rendkívül barátságos, vele többet beszélünk. Tőlük hetente viszik el a szemetet Sepsiszentgyörgyre, a tarifát most emelték 3 lejre. Sokallták ezt a 3 lejt, de most, hogy a mi ügyünket megismerték, hirtelen elmúlt ez az érzésük. A szolgáltatójuk ráadásul ingyen adott mindenkinek egy 120 literes kukát. Kézdiszentkereszt egy eldugottabb falu, Jakab Mária Edit polgármester asszony röviden felel kérdésünkre, havi kétszer, 4 lejért. Ádám Attila Péter, Zabola polgármestere, egy nagyon jó kedélyű ember, kéthetente gyűjteti nyája szemetét, 1,5 lejért. Szegény a zabolai nép, meséli, azért kell ilyen alacsonyan tartaniuk az árakat. Vannak az önkormányzatnak “erőgépeik”, ezeket adják bérbe, hogy pótolni tudják az összeget. Érdeklődik, hogy nálunk mi a helyzet. Válaszunkra felemeli a hangot: -Ejj, a rablóbanda mindenit. Hát egyáltalán nem emberbarát ez az intézkedés. Sőt, mi több, hitvány. Egy négy személyes családnak így jóval többet kell fizetnie szemétre, mint ház és telekadóra, ez felháborító.

Maros megye
Maros megyében egységesek az árak, úgy tűnik. Gernyeszegről Kolcsár Gyula ugyanazt az árat jelentette, mint Kerelőszentpálról Simon István: 1,5 lej havonta, azaz 18 lej évente. Ezért havi kétszer ürítik a kukákat.

Szatmár megye
Na, itt nagy gondok vannak. Érendréd polgármestere, Papp Tibor, kerülgette a témát, majd kibökte, reméli, hogy hetente fogják elszállítani, de az árról még semmit sem tud, mert most engedélyeztetik a céget. Az ők saját cégüket. Szatmárpálfalváról Nagy József nem teketóriázott, de nem is segített sokat. Ahelyett, hogy összeget mondott volna, amint a “szemét” szót meghallotta, ellentámadásba kezdett és jól kioktatott: -Azt kell mondani, hogy meg van oldva a dolog. Mást semmit nem nyilatkozok, mert aztán reánk jön a média. Írják azt, hogy meg van oldva, Szatmárra visszük a szemetet, a PET palackokat pedig egy cég elviszi innen, kész!

Szilágy megye
Szilágyperecsen polgármestere, Boncidai Csaba, készségesen részletezte, náluk évente 25 lejt fizet egy család, mert támogatva van a helyi költségvetésből. Krasznáról Pop Imre tájékoztatott, nem tudja a pontos árat, de nem nagy. Ha kedves olvasóinkat nagyon érdekli, a polgármester úr holnap reggelre informálódik, nyugodtan felhívhatják.

Összegzésként, Bihar és Brassó megyék kivételével mindenütt olcsóbb a szolgáltatás, mint nálunk, igaz, hogy legtöbb helyen csak havi kétszer viszik el a hulladékot. Azt is figyelembe kell itt venni, hogy Biharban és Brassóban az életszínvonal is magasabb.

A szeméttémára még visszatérünk a napokban. Holnap délelőtt polgármesterünk sajtótájékoztatót tart, országos szinten akar zajt csapni.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s