A pert elvesztettük, de a háborút nem

szemet03ufo

Folytatódik a szemétháború. A mai pert is elvesztette a polgármesteri hivatal, tájékoztatta lapunkat Bokor Botond, aki a mai vásárhelyi vereséget rövid mosoly keretében csak úgy értékelte, számítottak rá, hogy az AVE keze messzire elér. Ellenben most már úgy néz ki, törvényesen is felbontható a szerződés, tehát hamarosan végleg búcsút vehetünk az AVE szolgáltatásaitól, illetve azoknak hiányától.

Lapunk kérdésére, hogy mi is volt a tétje a ma elvesztett pernek, polgármesterünk azt válaszolta: az egész per arról szólt, hogy ők egy elnöki rendeletet kértek, ami kényszerítse az Avét a szerződés betartására. A törvényszéken mindkét alkalommal elutasították kérésüket. A polgármester úr megígérte, amint a hivatalos törvényszéki indoklás megérkezik hozzá, tájékoztat bennünket is.

A következő lépés az, hogy felbontják a szerződést, tájékoztatott továbbá elöljárónk, amire most törvényes lehetőség nyílik, mert az AVE több hétig nem szállította el a szemetet, és van a szerződésben erre vonatkozó rész. Hétfőn a polgármesteri hivatal egy újabb pert kezdeményezett a vállalat ellen, melyben kártérítéseket követel a szerződés be nem tartása, azaz a szemét kapunk előtt maradása miatt. A szerződés jelenlegi állapota nem teljesen tiszta, Boti nyilatkozata alapján az AVE azt közölte vele, hogy augusztus elején felbontotta egyoldalúan a szerződést, ami polgármesterünk szerint törvénytelen, mert mindkét fél szükségeltetik hozzá.

Amint felbontják törvényesen a szerződést, lehetőség nyílik újat kötni a Kovászna megyei Salubriservvel, amit csak azzal a szerződésbe foglalt feltétellel kötnek meg, hogy időközben a szolgáltató nem növelheti az árat az inflációnál nagyobb ütemben. Természetesen az új szerződés megkötése nem olyan egyszerű, mert arra közbeszerzési eljárást kell kiírni, ahol ismét jelentkezhet az AVE, a konkurenciánál kisebb árral, majd aztán ismét önkényesen növelve az árat, ugyanott lennénk, ahol most vagyunk. Az egyik kiút ebből a helyzetből az, ha az önkormányzat társtulajdonos a szemétszállító cégben, akkor nem köteles közbeszerzési eljárást kiírnia. Tehát ha 1-2 százalékkal beszállna a cégbe, ez a gond meg lenne oldva. Persze, ezek mind elméleti megoldások jelenleg, annyit tudunk csak biztosan, hogy hétfőn délután ülnek le tárgyalni az érintett községek polgármesterei a kovásznai cég vezetőségével.

Végül megkérdeztük a polgármestert, mire számítsunk, rakjuk-e ki vagy sem a szemetet a kapuk elé szombaton.  Válasza határozott igen volt. A kovásznaiak megígérték, hogy segítenek rajtunk, nem hagynak minket szemétben, tette hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

Na, elvitték a szemetet

Fekete pont az Udvarhelyi Híradónak

Jövő héttől ismét elviszik a szemetet

Szemét: máshol mennyibe kerül?

Holnap tegyük ki a szemetet!

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s