Megérkezett az új pap bácsi

forikajanos01ufo

Fórika János az új plébánosunk, néhány napja érkezett a faluba. Nagy öröm számára, hogy hosszú távollét után hazajöhetett székelyhonba, “anyja földjére”.

Gyergyói születésű, 1949. október 31-én látta meg a napvilágot. 1973-ban végezte el a teológiát és lett Szebenben főesperes. 1976-ban került először Udvarhelyszékre, a Vágás-Dobó-Béta háromszögbe, majd egy évvel később Homoródszentpálra. Templomot építtetett, a kommunista korszakban elsőként, aztán zaklatták is sokáig. Emiatt kellett otthagynia Feltorját is, ahol 1979-től szolgált, és átköltöznie Madéfalvára. 1987-ben Görgényüvegcsűrre kerül, tíz év múlva pedig Fogarasra, ahol tizenhárom évet tölt, magyar iskolát, magyar óvodát hoz létre, és küzd Dél-Erdély első kulturális központjáért. Idén szeptembertől szolgál nálunk, a nyugdíjkorhatár peremén egyre közelebb szeretne húzódni szülőföldjéhez.

Első beszélgetésünk alatt azt a benyomást keltette, hogy vidám és laza ember, de ha valamit nem talál rendben, könnyen összevonja a szemöldökét, és makacs is tud lenni. Olvasott ember, rajong a kultúráért, és követi, hogy mi történik a világban. Kora ellenére jól elbánik a mobiltelefonnal és az internettel. Szervezkedő típus, olyan, aki éjjel nem tud aludni, ha aznap valamit nem intézett vagy nem épített. Számíthatunk nyugodtan arra, hogy kápolnát épít a Lázra, vagy kolostort a Küküllő kellős közepébe.

Azt már mondtam, hogy olvasott, de még egyszer kihangsúlyozom. Tudása nagy, és szeret is beszélni nagyon, templomba járó testvéreink ne számítsanak rövid és egyszerű, falusias hangvételű prédikációkra. Előnyt jelent majd a latin vagy német nyelvtudás is. Ne lepődjünk meg azon sem, ha igyekszik majd fellendíteni a kulturális életet itt a környéken.

Fórika János atyánk első keményfalvi szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 6-án celebrálja templomunkban.

Reklámok

One thought on “Megérkezett az új pap bácsi

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s