Tervek jövőre

Aszfalt, ivóvíz, kanalizálás. Ha valaki irtózik ezektől, költözzön el idejében!

A polgármesteri hivataltól értesültünk, az idei év egyik legnagyobb megvalósítása egy óriási pályázat benyújtása volt. Ha a pályázat nyertes lesz, akkor az elkövetkezendő években leaszfaltoznak négy utcát és bevezetik az ivóvizet és a kakacsatornát mindenhova, ahol eddig nem volt. Na de lássuk picit részletesebben, hol mi lenne a változás:

Aszfalt

A fentebbi ábrán színessel vannak berajzolva a leaszfaltozandó utcák, szám szerint négy: a hídtól Felszegen keresztül az erdő aljáig, az iskola melletti utca, a Malom utca, és a fagyigyár melletti utca.

Miért csak ezek? Nyilván, nekünk az lenne az érdekünk, hogy mindent leaszfaltozzanak. Sajnos, ezen pályázat szabályzatában benne van, aszfaltozni csak olyan utcákat lehet, amelyek megfelelnek egy adott követelményrendszernek. Az utcák java a nem megfelelő szélesség miatt esett ki.

Az eredeti tervben még járda is szerepelt a főút mentén, de az is ki lett vágva. Jött egy néni a hatóság részéről, aki csak úgy húzogatta ki a dolgokat.

Víz, kanalizálás

Az ivói ivóvizet (igen, azt a kék csaposat) és a szennyvízcsatornát minden olyan utcába behúznák, ahol eddig nem volt. Alább van egy ábra:

Jelmagyarázat: a narancssárga az aszfalt, a zöld a víz, a rózsaszín a csatorna. Na ez nem azt jelenti, hogy januártól rózsaszínben fogjuk látni a világot minden egyes vécéöblítés után. Pályázatunk 60 pontot ért el a maximális 69-ből, ami nem rossz eredmény, de nem is vagyunk legelsők a listán. Türelemre van most szükség.

Beszéljünk picit a pénzről is. A sok szám közül nem említem meg az összest, csak a legfontosabbakat:

1 750 000 euró az egész projektnek a költségvetése, nettóban. Hogyha ezt elosztjuk a község lakóinak számával, körülbelül 1400 euró jön ki fejenként. Ami egy négyszemélyes család esetében 5600 euró. Szóval, ha ezt saját zsebünkből kellene kifizessük, egy picit köhögnénk.

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentáció a rengeteg izzadtság és álmatlan éjszaka mellett közel 100 000 (1 milliárd régi) lejbe került, ennek felét helyi költségvetésből állták, másik felét a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba teremtette elő számunkra.

Lapunkat Bokor Botond polgármester tájékoztatta, aki csapatával együtt dicséretet érdemel.

Reklámok

4 thoughts on “Tervek jövőre

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s