Székely pásztorjáték

Ma este kilenctől, az esti mise keretében pásztorjátékra hivatalosak a hívek. De nem ám akármilyen pásztorjátékra, a ma esti előadás ragyogóan ötvözi az archaikust a modernnel, a hittörténeti mondanivalót a nemzeti megmaradásunk problémáinak megfogalmazásával. Ámulatba ejtő rendezői megoldás például, hogy a három király (aki négy) helyett három székely focista kissebségi létünk főbb mondanivalóival fordul a kis Jézus Krisztuskához, a negyedik pedig székely ruhában, magyar zászlóval a kezében, elszavalja a hiszekegyet. A pap bácsi szerényen csak azt nyilatkozta lapunknak, nem a színészkedés a céljuk, a fő mondanivaló az irodalmi rangú szövegben és az énekekben rejlik. A résztvevők két gyönyörű kánonnal tetézik a csodálatos műsor sikerét.

Íme néhány fontosabb pillanata az előadásnak:

A próféták jövendölnek.

A szent szűz és a három székely focista.

A pásztorok ébredésének intim jelenete.

Az est talán legérdekesebb pillanata. Az egyik pásztor a szívét ajándékozza a kisdednek, a másik a botját. József rászól az valamelyikre: “Ne röhögj!”. Sajnos ez a vidám rész a ma esti előadásból ki lesz cenzúrázva.

A szent család. A műsor legjobb előadója József, aki nem elég, hogy megtanulta a hosszú szöveget, még rendesen hangsúlyozza is azt.  Onnan ismerhető fel, hogy félig Dalai Lámának, félig Yasser Arafatnak van öltözve, és már születése előtt Krisztusnak becézi Jézust.

A pap bácsi igéri, jó lesz az előadás.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s