Kutya vagy farkas?

Ígértem, hogy visszatérünk még a birkazabálós ügyre.

Előző riportunk után a faluban több olyan véleményt is hallottam, hogy a birkákat farkasok támadták meg, nem kutyák. Sokan azon véleményüknek adtak hangot, hogy kutya nem is bánthat juhot. “Hol hallottál te még olyan képtelenséget, hogy kutya juhot egyen?” – vágta a fejemhez egyik szomszédom, aki pont aznap kötötte meg egyik hordozódó kutyáját. De nem ő volt az egyetlen, aki hozzászólt a dologhoz, még olyan leánykáknak is határozott véleményük volt a témában, akik még csak nem is láttak farkast életükben.

Én nem értek a farkasokhoz és a kutyákhoz, ezért egy szakemberhez fordultam tanácsért. Kecskés Attilának, a marosvásárhelyi Milvus csoport biológusának segítségét kértem. Ő közel húsz éve foglalkozik farkasokkal és kutyákkal, terepen tanulmányozza őket és emberekkel való súrlódásaikat. Attilát arról kérdeztem, hogy lehet felismerni, hogy egy állatot farkas vagy kutya támadott-e meg. Megmutattam neki a képeket is. Íme a válasza:

A farkasok általában szemfogaikat a zsákmány torkába mélyesztik, majd kibelezik a zsákmányt, megeszik előbb a puha belsőségeket. Esetenként ejthetnek sebet bárhol. Az általam talált, farkas által megölt zsákmányállatok lábszára ép volt, a comb is, hacsak nem ették meg az állat nagy részét. Igaz, láttam juhot a farán vagy a hátán megsebezve (a szemfogak nyomaival, ami gyakorlatilag egy-két mély lyuk), de nem összeszaggatva, mint ezeken a képeken. Kutyákra jellemző, hogy lerágják a lábakat, és nem esznek sokat a zsákmányból vagy fel sem bontják a hasfalat.

Attila arra is válaszolt, hogy esznek-e vagy sem a kutyák birkát.

Nem igaz az, hogy a kutyák nem ölnek birkát. Számos eset történt esztenáknál, amikor a szomszédos esztena kutyái átmentek és megölték egy másik esztenánál a birkát. Jóllehet nem gyakori eset, de nem is kivételes. És volt példa arra is, hogy a faluból kiment a német juhászkutya, és a nyáj jó részét összeharapta, a média pedig úgy mutatta be, mint farkastámadás. A kutyát a juhászok agyonverték, majd az állatorvos megvizsgálta, és veszett volt. Megkerült a gazda is.

Eddig tartott az idézet a Kecskés Attila leveléből.

Szívesen beszámolnék arról is, hogy a károsultak ügye hogy halad, de sajnos nem tudok, mert az ügy nem halad. A megölt birkák gazdái a mai napig nem nyújtottak be panaszt a hatóságoknál, mert nem sikerült elérniük az állatorvost.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s