Marad a közbirtokossági vezetőség

Egy civilizált, heves indulatoktól mentes gyűlés keretében a közbirtokossági tagok úgy döntöttek, ismét bizalmat szavaznak a régi öttagú vezetői csapatnak. Az új elnök neve még kérdéses, a statútum szerint az első vezetőtanácsi  ülésen választanak elnököt maguk közül ők öten. Jelen esetben csak az kérdés, hogy marad-e a mostani felállás, vagy helyet cserél az elnök és alelnök.

A telt házas gyűlés ismét elnöki felszólalással kezdődött, Incze Feri papírról olvasta beszámoló beszédét. Egy hangzatos Széchenyi-idézettel kezdte: “A tenni akaráshoz elsősorban nem pénz, hanem hozzáállás, akarat szükséges.” Meglepő módon mégsem a lelki dolgokról beszélt tovább, hanem egyből a pénzre tért, felsorolván az elmúlt öt év alatt elért eredményeket:

 1. Évente jutalék osztása a tagságnak
 2. Legelős ütemterv megvalósítása
 3. Székely kapu felállítása az óvodánál
 4. Csemeteültetés 10 hektáron, annak gondozása és bekertelése
 5. Útjavítás
 6. Iskola kertjavítás
 7. Legelőtakarítás
 8. Évente karácsonyfa-állítás, az óvódások és az iskolások megajándékozása
 9. Traktor vásárlása tartozékokkal
 10. Telekkönyvezés, mely az utolsó lépésnél tart

A beszámoló után kihirdették, 1014  szavazati jog van jelen. Egy felszólaló javaslatára a vezető tanács tagjai egyenként mondták el, ki mit tett, kinek mi volt a feladata az előző mandátum alatt.  Feri keveset beszélt magáról, inkább a csapatmunkát méltatta. Mint kiderült, 98 alkalommal ültek össze az 5 év alatt. A bemutatkozások alatt külön kiemelték a Misi bácsi munkáját, aki 1500 hektár adminisztratív területet tudott visszaszerezni a falunak, békés módon, józan érvekkel, és a György Sándor munkáját, aki a legtöbbet állt rendelkezésre a közbirtokosság számára.

Hozzászólások következtek. A polgármester kért 2 percet, majd beszélt 15 perc 36 másodpercet. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbirtokosság és a polgármesteri hivatal félre kellene tegyék a politikai mérget, és össze kellene fogjanak a közösség érdekében. Ekkor még szépen, egyszerűen beszélt, de aztán a vége felé kezdett lobbizni a Pötyi elnöksége mellett, és elővette politikusi szókincsét, a szokásos “magyarságunk megmaradása” és a “székely gyerekeink jövője” hangnemben. Beszédét a résztvevők megtapsolták, de nem hallgattak rá, mint hamarosan kiderül.

További hozzászólások következtek, elhangzott néhány egymondatos vélemény is, ilyenek, hogy “ami működik, azt elrontani nem szabad”. Felrótták a vezetőségnek, hogy távol tartják  a póttagokat és az ellenőrző bizottságot, Endre Öcsinek volt néhány jól célzott hozzászólása, amiből kiderült, hogy alaposan ismeri az alapszabályzatot.

Egyre többen kezdték hangoztatni, hogy jó lenne egy elnökcsere, erre Feri tisztázta a dolgokat, a statútum alapján a vezetőség tagjai választanak maguk között elnököt, nem pedig a tagok feladata ez. Pötyi szót kért, és elmondta, ő nem mindenáron akar elnök lenni, ha Feri azt mondja, hogy tudja jól végezni a munkáját. Feri elmondta, úgy tűnik neki, hogy ezentúl nem fog annyit távol lenni.

Az eszmefuttatásnak János bácsi ellenőrző bizottsági tag vetett véget. Felállt, és kerek perec kijelentette: “Döntsük el, mert menni kell a temetésre! Itt nincs mit szórakozni!”

A szavazás két perc alatt lezajlott. Arra kellett szavazni, marad-e vagy sem a jelenlegi elnökség. A maradás mellett látható többség szavazott. Nem tartózkodott senki, és ellene sem volt kézfelemelés.

Még egy szavazás volt, egy ellenőrző bizottsági tag lemondott, és újat kellett választani. Hauler Tibikét javasolták, el is pirult szegény a meglepetéstől, de attól még látható többséggel megszavazták.

Feri búcsúszóként elmondta, az esetleges elnöki helycserét az első vezetőségi gyűlésen tárgyalják.

A terem gyorsan kiürült.

Reklámok

8 thoughts on “Marad a közbirtokossági vezetőség

 1. Kedves Zoltan. Irtam en egy szot is a politikarol? Nem tehetek rola ha valaki erzekeny lelkivilagaba beletapostam. Ugy szoktak mondani: Akinek nem inge ne vegye magara! En a mindenapi valos eletrol irtam es nem veszek reszt a politikaba.Nem kell senkitol kolcsonkernem szamitogepet mivel van sajatom amiert megdolgoztam.

 2. Kedves ,,tulipán” legyél bárki, ha rám utaltál írásodban, úgy tudom, hogy nekünk, saját technikai felszerelésünk van, és volt már akkor amikor a Közbirtokosságnak még kézzel íródtak a hivatalos dolgai. És figyelmedbe ajánlom, hogy nem véletlenül van itt a számítógépes felszerelés és az egész dokumentáció.Tudni illik, hogy sem fűtés nincs az irodában sem biztonságos irattár-tartó. Ha érdekelt vagy, állj szóba és vállald fel önmagad, ne rejtőzz álnév alá. György Magdi

  • na magdika..a penszt nm elrakni kel hanem epiteni kel kozbirtokosagi irodat akor lesz futes is ,es masad sorba tesverek a kozbirtokosaki tagba nm szabadna legyen igy konyu a nep penzebol gazdalkodni es lepecsetelni ojan iratokat amit nm szabadna.inkab foglalkozal az adosagogkal amivel tartoznak a kozbirtokosagnak aszt szepen behajtani ,nm a tepenzed vesz oda hanem a nep penze.

 3. Jaj, szegény virágszálaim, miért kell benneteket így elvakítson ez a buta politika? Nem veszitek észre, hogy ugyanazon réten vagytok, és szépségetekkel a rét szépségét kellene növeljétek mindnyájan, karöltve? Ha továbbra is csak a makacsság, az irigység és az önzőség fog benneteket vezérelni, előbb vagy utóbb ronda tövisekké lesztek, megszáradtok, és elfúj benneteket a szél.

  Nagyon szépen megkérlek benneteket, hagyjátok a gonosz politikát a fenébe, és próbáljatok meg a rét javára koncentrálni. Meglátjátok, sokkal boldogabbak lesztek. És mi is.

 4. Csak te ne beszélj becsületességről,muskátli te is egy ideig tulipán voltál és amikor a helyzet ugykivánta köpönyegforgatová váltál.Reméllem van saját géped és amegjegyzéseid nem a közbirtokosságéról irod.

 5. Rettenetes vilagot elunk. Sokaig ugy elunk, hogy mindenkibe megbizunk, hiszunk a meseben, hogy a jo az igazsag az mindig gyoz.Nemsokara raebredunk, hogy csak ugy tudunk ervenyesulni ha mindig arra az oldalra allunk ahol sut a nap es mindig annak az embernek adunk igazat akitol valamit remelunk. Ha nem vagyunk erre hajlandok akkor mar utba vagyunk,felre probalnak allitani. Remelem sok ember van meg aki nem adja el onmagat,nem adja fel az elveit es nem befolyasolhato.Itt van a pelda ,a tegnapi nap. Az az ember akinek nics sajat akarata, elve az nem is ember az csak egy babu akit ugy lehet mozgatni ahogy eppen a helyzet kivanja.Koszonom Ufo a lehetoseget,hogy hozzaszolhattam.

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s