Negyvennyolc márciusára emlékeztünk

Nemzeti ünnepünk alkalmából rövid megemlékező ünnepségen vehettünk részt vasárnap, a mise után, enyhe hóhullásban.

A megemlékezés már a templomban megkezdődött, a polgármesteri beszéd itt hangzott el, hogy ne fagyoskodjanak közben az emberek. Boti nagyon meghatóan beszélt, már-már elcsukló hangon. A történelmi háttérrel kezdte, majd az autonómiáról szólt, kihangsúlyozva, hogy mi csak azt kérjük, amit 1918-ban megígértek nekünk, végül pedig az immár hagyományosnak számító módon zárta, az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kinti program villámkoszorúzással indult, a koszorúzók nem nagyon húzták az időt, tekintettel voltak a jelenlévő hölgyek vékony csizmájára és a zord időjárásra.

A pap bácsi következett a sorban, imádkozott és imádkoztatott, füstölőjét meglóbálta, majd szentelt víz alakjában szórta az áldást a műemlékre és az egybegyűltekre.

A nemzeti hangulatot fokozandó nemzeti nótákat furulyázott öt ifjú, négy zetelaki és egy falunkbéli.

A megemlékezés fénypontja az iskolások előadása volt. A gyerekek magasztos hangvételű, szabadságról és harcról szóló verseket és énekeket adtak elő, tanítóik segítségével. Néhányan közülük olyan hévvel szavaltak, mintha csak tegnap jöttek volna haza a csatából, véres karddal. A legcsodálatosabb szavalatot Simma Zsolt produkálta, megakadás és gondolkodás nélkül tekerte le a verset.

Az volt az embernek az érzése, hogy most lecserélte láncát a kardra, és kész, elmegy, felvágja húsz osztráknak a belét. A nézők is nagyon értékelték előadását, nagy tapsot kapott a kis ember.

A műsort Fórika tisztelendő és kórusa zárta, kánonban sütötték el Gábor Áron ágyúit.

Ez is tetszett az egybegyűlteknek, nem hagyták mosoly és taps nélkül.

Az esemény rövid és velős volt, hamar véget ért, a félig átfázott emberek csendben, ünnepélyesen elvonultak otthonaikba. Hát, ilyen márciusunk sem volt rég, suttogták egymásnak a hívatlan havazásban.

Reklámok

2 thoughts on “Negyvennyolc márciusára emlékeztünk

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s