Miért kerül 60 lejbe a szemét?

Kedves olvasóink jelezték, furcsállják, hogy évi 60 lejbe kerül a szemét, annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal a szolgáltatóval vívott pert megnyerte.

Nemrégiben egyik Malom utcai olvasó azt kérdezte tőlem, mivel magyarázom, hogy 60 lej a szemétdíj. Nem magyaráztam semmivel, mert nem az én feladatom megmagyarázni, de ott hirtelenjében elkezdtem számolgatni, és akárhogy osztottam-szoroztam, sehogy sem jött ki a szeméttarifa. Gondoltam, okosabb dolog, ha ezzel a nehéz matematikai feladvánnyal a szemétháború legbátrabb harcosához, polgármesterünkhöz fordulok.

Az a 60  lej nem csak a szemételhordás ára, a faluszépítési adó is benne van, világosít fel Boti. A pert megnyertük, ebből kifolyólag az AVE most a régi áron, 2,2 lejért szállít, plusz erre még rájön az ÁFA. Tehát a szemét jócskán 3 lej alatt van, és ez még mindig nálunk a legolcsóbb, meséli büszkén a polgármester. A különbség ettől egészen a lefizetett összegig, az a faluszépítési adó.

Ha már szó került róla, a szemétszállítás jövőjéről is beszámolt Boti. Az elmúlt hetekben a hivatal felbontotta a szerződést az AVE-val. A következőkben a tanács felhatalmazza a tavaly alakult Fejlődő Udvarhelyszék Fejlesztési Egyesületet a szemétszállítás kérdésének lebonyolítására. Az egyesületnek 17 község tagja, ezáltal 50 ezer embert és 1200 céget képvisel, ekkora tételben hirdetve a közbeszerzést, jóval kisebb árakat tud elérni, mint a községek külön-külön, reménykednek elöljáróink.

Áprilistól számíthatunk új szolgáltatóra. Az új ár még nem ismert, de az biztos, hogy aki már kifizette a szemétadót, annak nem kell majd különbséget fizetnie, még akkor sem, ha drágulni fog a szolgáltatás. A polgármester úgy szeretné, hogy az új rendszer keretében egyéni szerződések legyenek a szolgáltató és  a lakósok között, és legyen két helyi alkalmazott is a községben, akik begyűjtik a szemétdíjat a néptől. És van még egy újdonság, panaszainkra alapozva Boti megígérte, csakis olyan szerződést írnak alá, amely alapján a szolgáltató köteles minden utcába bemenni, mindenkitől a kapu elől elvinni a szemetet.

Utólagos frissítés: Jövő héten visszatérünk az adók témájára egy olyan anyaggal, amelyben részletesen leírjuk a bennünket érintő adókat és illetékeket, és ezek körforgását.

Reklámok

3 thoughts on “Miért kerül 60 lejbe a szemét?

  1. Jogosnak talalom en is Kato megjegyzeset.Az utolso 5 banirol is kotelesseg elszamolni mindenki elott.Nem a celt tamadom, hanem peldaul azt hogy,en mar kifizettem minden adot (“szemetdijat” is),es csak az Ufo ujsagcikkje alapjan ertesultem arrol,hogy tulajdonkeppen az nem is csak szemetdij. Meg mindig elfogadhatonak talalom utolagos ertesiteset a lakossagnak, de azt nagyon hamar. Gondolom a szamlan is fel lehet(ne) tuntetni valamilyen cimszo alatt a kulombozetet.

  2. en nem ertek egyett ezel a “rablasal”miert nem lehet mennyisegre fizetni ??? ki mennyi szemetet termel annyit fizesen.a falu szepitesi adoval sem ertek egyett nem valsagban szoktak az ilyesmit behozni.igaza van katonak az ilyen hip hop adoemeleseket meg kellene magyarazni a lakosagnak.legalabb plakaton,ugy mint zetelakan (szemetdijra celoztam ).

  3. Nagyon szép és jó, hogy a falu szépítésére is fizetünk, de ezt mikor, hol, milyen fórumon, plakáton hozták tudomásunkra? Ha nem volna egy önkéntes újságírónk, maradtunk volna csak a bosszúsággal, hogy megint több a szemétdíj? Vagy az adóhivatal alkalmazottait szidtuk volna rossz szokásunkhoz híven? És akinek nincs internet-hozzáférése, az bután kell meghaljon?

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s