A Kelep

Húsvéti hagyományaink közé tartozik, hogy Nagycsütörtökön a harangok elmennek Rómába, és a szombat esti feltámadási miséig a kereplők uralkodnak. Ekkor ébred fel éves álmából a kereplők királya, templomtornyunk titkos büszkesége, A Kelep.

Hogy miért kell a harangoknak Rómába menniük, ez egy szinte megválaszolhatatlan kérdés, még az egyházi lexikonok sem részletezik az okot, csak tényként kezelik az elmenetelt. Eddig több forrásból több magyarázatot olvastam, legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Krisztust gyászolva az ünnepélyes harangszó elmarad, és ezt valahogy meg kellett magyarázni a gyerekeknek, azért született meg az “a harangok Rómába repülnek a pápa bácsi áldását kérni” elmélet. Vannak vidékek, ahol a néphagyomány úgy tartja, a harangok a legközelebbi városba mennek, gyónni.

Szombat délben, a déli kelepszó alatt megmászom a templomtorony négykézlábas, madárlátta létráit, hogy meggyőződhessek, nem csak a harangok mentek el Rómába, hanem a harangozónk tüdeje is. György Bélának több percre van szüksége, hogy visszanyerje hangját A Kelep forgatása után. Tett már javaslatot rá, mondja, mikor visszatér belé a lélek, hogy automatizálják valahogy A Kelepet. Jó lenne, ha lentről egy gombnyomással el lehetne indítani, ne kelljen mindig ide felmászni és fulladásig tekerni.

Az ifjúság nem segít-e be, kérdem Béla bácsitól, hisz régen versengtek a kelepelésért. Mesélte a szomszédom, hogy gyerekkorában mennyit forgatta A Kelepet. Hát, nincs már meg az a versengés, válaszolja a harangozó, még mindig szuszogósan. Másnap a templom előtt találkozom egy lelkes gyerekcsapattal, bicikliznek. Megkérdem őket, miért nem jönnek tekerni a kelepet. Hát ők jönnének, válaszolják, és jönnek is sokszor, de a harangozó nem szívesen engedi őket kelepelni.

Reklámok

2 thoughts on “A Kelep

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s