Mi volt a pirostojásban?

Bazinagy tojásteszt: húsvét szombatján bevásároltunk tojásból a falu minden boltjában.

Már a kínai fokhagymás anyag óta készülök írni a boltjainkban kapható tojásokról. Elhalasztottam picit, gondolván, hogy húsvét előtt pont jó lesz. Aztán mégis meggondoltam magam, nehogy valaki rosszul legyen a piros tojástól, miután elolvassa ezt az anyagot, inkább még halasztottam egy jó hetet. Remélem, eddig az utolsó piros tojásból is rakott pityóka lett, és már az ízére sem emlékeznek igazán.

Ünnep előtt az egyik fiatalasszonnyal beszélgettem, elárulta, hogy ő otthon házi tojással főz, de piros tojásnak a boltból vette a tojást, mert sajnálja arra a házit. Nem ő volt az egyetlen a faluban, aki így cselekedett. Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a bolti nem olyan jó, mint a házi, de ettől függetlenül legtöbben az üzletből veszik a tojást. Legtöbben nem is tudják, honnan származik az a tojás és milyen háttere van. Pedig a rajta található pecsét sok mindent el tud árulni a termékről.

Még mielőtt nekiesnénk bazinagy tojástesztünknek, nézzük csak meg, mit tudhatunk meg egy közönséges tojáspecsétről. A pecsétnek két hasznos sora van. Az egyik sorban (legtöbbször az alsóban) egy dátumot találunk, mely a tojás szavatosságának lejártát jelzi. A másik sor általában hosszabb és komplikáltabb, onnan minket leginkább az első három karakter érdekel. Az első karakter egy számjegy 0 és 3 között, a tyúkok tartásának módját árulja el

0: Ökofarmon tartott tyúk. A lehető legjobb választás.

1: Szabadon tartott tyúk, kimehet a szabad levegőre, egyféle tyúkudvarban él.

2: Zárt épületben tartott tyúk, nagy valószínűséggel tápot is látott már életében, és a tojatószereket is rendszeresen kóstolgatja.

3: Egymásra halmozott, zsúfolt kis ketrecekben tartott tyúk. Tápokon él, gyúrják belé a tojatószereket és az antibiotikumokat, csőrét csonkolták, hogy ne tegyen kárt cellatársaiban. Sokszor hallani vele kapcsolatban a “stresszes” jelzőt. A stresszes tyúk tojásába átmegy a stresszhormon, amit aztán mi fölzabálunk. Ugyanúgy fölzabáljuk a sok vegyszert és antibiotikumot, amit a tyúkba tömnek.

Ez után a számjegy után két betű következik, ami a származási országot adja meg. Ez is érdekelhetne minket.

Ennyi az elmélet, térjünk rá kis falunk nagy tojástesztjére. Mint említettem, húsvét szombatján körbejártam falunk négy boltját, mindenikben vásároltam 5 tojást. Sorra veszem a boltokat.

Laci-bolt

Tápos tyúk tojta, Magyarországon. Én értem az anyaország iránti tiszteletet, de nem értem, miért van az, hogy habár kedves magyar testvéreink ide járnak hozzánk házi kajákból bezabálni, mi mégis tőlük importáljuk a tojást. 50 bani a Laci-boltban a táposoktól importált tápos-tojás.

Sebők-bolt

Stresszes tyúk tojta, Spanyolországban. Azoknak, akik gyengébbek földrajzból, elmondanám, hogy Madridtól Keményfalváig 3200 kilométer van a lehető legrövidebb úton. Persze, európai minőségű utakon szállítják az európai normás tojást, de attól még rázkódhat eleget. Szerencsére annyira mű, hogy a rázkódás sem tud kárt tenni benne, maximum a héja reped meg. 55 bani a tápos tojás darabja a Sebők-boltban, az európai minőséget meg kell fizetni.

Pepita bolt

Tápos tojás, szép Magyarországról. Nem vagyok meggyőződve, hogy Ibi nénit a hazafiasság vezérelte beszerzés közben, hisz a egy hónapja ugyanitt spanyol tojást vásároltam, azelőtt egy hónappal pedig szlovákot. 50 bani darabja a jó magyar tojásnak, húsvétra piros-fehér-zöldre illik festeni.

Gizi-bolt

Itt is ugyanaz a stresszes spanyol tojás, úgy látszik, Gizi néni is ugyanazt a tyúkot feji. Habár a minőség ugyanaz, az ár itt jóval alacsonyabb, 49 bani. Sajnos ez az ár hamarosan átverésnek bizonyul, hisz az 5 lejes bankjegyből csak 2,5 lejt ad vissza az elárusítónő, a megspórolt 5 banimnak bottal üthetem nyomát.

Következtetések: Keményfalván csak stresszes-tápos tojást lehet kapni a boltban. A boltosok és a vásárlók előnyben részesítik a távolról importált tojást, talán azért, mert olcsó, vagy mert nincs más választásuk, vagy esetleg tudatlanságból vagy nemtörődömségből. A távolsági szállításnak hátrányát én saját magam tapasztaltam, a négy csomagból háromban volt repedt vagy törött tojás a vásárlás pillanatában, és nem hiszem, hogy az elárusító törte volna szét őket. Az persze más kérdés, hogy miért kerülnek a törött tojások eladásra.

Ha majd lesz időm, egy következő anyagban feltérképezem azokat a helyi termelőket is, akiktől tudunk házitojást vásárolni. Addig is, ha valaki tud ilyet, nyugodtan beírhatja a kommentekhez.

Reklámok

One thought on “Mi volt a pirostojásban?

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s