Szikla hite volt Szent Lászlónak

Szokás szerint dugig telt a templom a búcsú alkalmával, sokan kint is rekedtek. Hívek álldogáltak a ravatalozó előtt is, az emlékmű előtt is, a kereszt alatt is, a karzatba vezető lépcsőn is. A lépcső alatt nem voltak sokan, csak egy szerelmes pár bújt el oda, onnan hallgatták végig a meglepően rövid misét.

Fórika atyánk alaposan fellapozhatta telefonkönyvét, annyi kollégát hívott meg a búcsúra, hogy a püspökszentelés az elbújhat szégyenében. Én csak tíz vendégpapot sikerült megszámoljak hirtelenjében, de beavatottab katolikus szemek húszról is beszéltek. A misét celebráló pap gyorsan levezette a szertartást, helyi normákhoz viszonyítva, az egész nagy ünnepi mise fele annyit sem tartott, mint egy átlagos keményfalvi temetés. Le is izzadt a sietségtől a pap bácsi, a templomból kifele szorgosan törölgette zsebkendőjével tar kobakját. Prédikációjában Szent László érdemeit méltatta, többször is kihangsúlyozva, sziklakemény hite volt templomunk védőszentjének, ezért sikerült békét teremtsen, és az országot összeszedje. Kövessük az ő példáját, kért az atya, mert a példamutatás a legjobb módszer a nevelésre, gyerekeinknek mutassunk jó példát, mint ahogy Szent László is jó példát mutatott nekünk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nehéz időket élünk, ilyenkor fontos mosolyt, jóindulatot ajándékozni, mert így válhatunk igazán erős közösségé, védőszentünk bizonyította ezt.

A prédikációban az is elhangzott, örülnünk kellene, hogy templomépítő elődeink Szent Lászlót választották védőszentnek, pompás választás volt. Felhívása ellenére a templomban egy marék örömöt sem lehetett látni, mindenki szomorúan és fáradtan lógatta az orrát, csak a templom előtt üldögélő gyerekek arcán jelent meg egy kis mosoly kicsivel később.

Reklámok

One thought on “Szikla hite volt Szent Lászlónak

 1. Idvezlégy kegyelmes Szent László kerály!

  Magyarországnak édes oltalma,

  Szent kerályok közt drágalátus gyöngy,

  Csillagok között fényességes csillag!

  Szentháromságnak vagy te szolgája,

  Jézus Krisztusnak nyomdoka követi;

  Te szent léleknek tiszta edénye,

  Szűz Máriának választott vitéze.

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s