Szakad-e a gát?

Szakadást nem észleltünk rajta, de a túlcsorduláshoz közel áll.

Több kedves olvasónk is jelezte félelmét a gát szakadásával vagy túlcsordulásával kapcsolatban, a környékbeli médiára és a pletykákra hivatkozva. Az este felszaladtunk megnézni, aluhatunk-e nyugodtan az éjszaka.

A gáton repedés, szakadás nyomait nem tapasztaltuk, azaz nem lehet óriási esélye annak, hogy egyik pillanatról a másikra ránk szakadjon, mert ez nem betongát. A sajtóban olvasható hírek, hogy a tizenvalahány méteres ár fél óra alatt elérne minket, egyelőre egyszerű szenzációhajhászások, csak arra valók, hogy a buta olvasót odacsalogassák és megrémítsék.

A túlcsordulásról szóló előrejelzések már reálisabbak. Több mint egy méter van még a túlcsordulásig, nem pedig fél méter, mint ahogy azt a faluban hallottuk az este, természetesen mi is csak becsültük az értéket Tibikével, egyikünknek sem akadt kedve beúszni a méteressel.

A tó vízállása magas. Hogy ez-e vagy sem az eddigi legmagasabb vízállás, a vélemények megoszlanak. Van, aki esküszik, hogy ilyen nagy még nem volt, de van olyan is, aki vélni látott már nagyobb vizet. Az biztos, hogy ha túlcsordul, akkor az rekord lesz.

Van egy olyan visszatérő információ a sajtóban, ami engem aggaszt. Azzal nyugtatgatják a népet, hogy a tó befogadóképessége 43 millió köbméter, de jelenleg csak húszon-harminc millió köbméter van benne. S akkor az olvasó kiszámolja, hogy még fél évig eshet az eső, s telhet a tó. De hogy telhetne, ha a víz már a túlcsorgónál van? Én ezt úgy képzelem el, hogy van egy 44 literes edényem, ami 32 liternél ki van lyukasztva. Nekem is 30 centis farkam van, csak 20 centi alatt le van vágva. Az biztos, hogy abban a pillanatban, hogy a víz eléri a túlfolyót, a tó olyan, mintha nem is létezne puffer szempontjából. Ami befolyik, az rögtön kifolyik.

Na de nézzük, mit tapasztaltunk a tónál.

Elindult a katasztrófaturizmus. Autók jönnek, autók mennek, mindenki kíváncsi, rekordot dontünk-é. Közben iszogatnak is, hogy bátorságuk legyen viselni a nagy feszültséget. Tibike szerint belépti díjat kellene fizettetni velük.

A varsági ágon megnőtt a víz.

Összeszedte a méterfát, vinné a tóba.

Úszik a nyaraló. A legtöbben, akik ide építettek, kiszámolták, hogy a házuk magasabban legyen a túlfolyónál. Ez nem. Biztos nem volt jó matekből, vagy nem volt jó a vízmértéke.

A kerti pad is úszik, székek is lebegnek a vízen. A kerítés teszi a dolgát, a gazdi területén tartja a tulajdont.

Az utat több tíz méteren át már bekebelezte a tó. Élvezet ralizni rajta keresztül.

Sok horgász cserélte le cipőjét gumicsizmára. Kedvez a magas vízállás a horgászoknak, sőt, külön öröm, hogy most már igazán van, ahova a halak lerakják az ikrákat.

Kapás van. Elég gyakran.

Mindenki más módszerrel próbálkozik, a nagy víz aranyat ér.

Csak a labdajátékoknak nem kedvez a vízállás.

A színpad lassan elmerül. A lámpa két méteres.

A gát alatt is turistaparadicsom van.

Többen állítják, soha nem tapasztalt nyomása van a víznek.

A bácsi, aki a zsilipet felügyeli. Feltettünk neki néhány kérdést, hogy megértsük, hogy áll a helyzet, de összefüggő választ nem igazán kaptunk, meg volt zsibbadva az ember (értsd: alkohol). Röhögtük az ottlévőkkel, hogy nyugodtan fogunk aludni ma éjjel. Most éjjel három óra van, felébredt az asszony, és azzal kezdte, hogy nem tudja kiverni a fejéből, hogy a csávó részeg. Visszatérve a zsilipre, 80 centire volt kinyitva, a maximum az 200.

A túlfolyó lenti kivezetése. Még száraz, de már nagyon kívánja ez a nád a vizet. Most is esik az eső odakint.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s