Árkolt ellentétek

A múlt heti felhőszakadás fokozottan felhívta a figyelmet az árkok állapotára, azok hiányára, vagy nem megfelelő irányára. Vasárnap két panasz is érkezett szerkesztőségünkbe, alább ismertetjük a részleteket. Mindkét sebre az orvosság az emberi párbeszéd lenne, de azt nehéz elkezdeni.

Elsőként saját utcámból mutatok be egy esetet, a Tanorokból. Sebők Náci keresett fel panaszával, hogy Tököly Zoltán egy nagy sáncot ásatott, amivel a házával egy irányban levő völgy vizét oldalirányba tereli, pontosan rá az út túloldalán levő szántóföldekre. Múlt héten is a felhőszakadáskor arasznyi víz lepte el a veteményesüket, panaszolja Náci. Ha eddig a völgyből kifolyó víz húsz méter szélességben folyt a Küküllő felé, részben a Tököly kertjén át, részben pedig a mezőgazdasági területen keresztül, azaz eloszlott, most az egész egy sugárban ömlik a szántóra, nem beszélve arról, hogy az utat is elmoshatja az irányított víz.

Náci felháborítónak tartja, hogy Tököly meg sem kérdezte őket a munkálatok elkezdése előtt, még csak nem is értesítette őket. És azt sem tartja úriemberhez méltónak, hogy sánccal a saját területéről a máséra irányítja az árhullámot, ahelyett, hogy rakjon egy átereszt és saját kerítése mellett ásasson egy árkot, ami leviszi a vizet a folyóra.

A sajtóetika szabályai alapján a másik felet is megszólaltattuk. Tököly Zoltán úgy véli, ő nem vétkezett, egyszerűen leárkolta területét. Egyébként az az árok már 50 éve ott van, mondja, eddig is ott ment le a víz, ő csak kitakarítatta, hogy tudjon folyni rendesen az égi nedű. Ha a múlt szerdán Náci földje elázott, azért nem az ő árka a hibás, hisz azt csak pénteken ásatta ki. Ez csak azt bizonyítja, hogy a víz az árokásás előtt is arra ment. De nyilván hogy arra ment, hisz hágóra menni nem tudott, fejezi be gondolatát Tököly, aki szerint a megoldás az lenne, hogy mindenki a saját földjét leárkolja. Azaz az általa elkezdett árkot végig kellene vinni az út mentén, és bevezetni a Tóth Attila kerítése melletti árokba, amit majd Attila kipucoltat, s akkor majd folyni fog rajta a víz. Beszélt ő már Attilával, és Attila benne van mindenben. Csak az árkot kellene kiásatni, s valahova egy átereszt rakni. Ő még abba is belemenne, hogy segít az embereknek, de teljesen megoldani a problémát egyedül nem tudja, más árkát ki nem ássa. Ő egy mondatban úgy látja a megoldást, hogy “közösen csinálni utat, közösen árkolni, közösen levezetni a vizet, nem pedig folyton csak panaszkodni”. Nem nyerte el a tetszését, hogy Náci nem szemtől szembe hozzá fordult, hanem a hatóságokat és a sajtót küldte a nyakára.

Érdekes, hogy egyik fél sem akar nagyon tárgyalni a másikkal, és mindkettő arra panaszkodik, hogy a másik nem kereste fel őt. Pedig mindkettőjüknek lenne eszközük megnyitni a párbeszédet, csak lehet, hogy úgy érzik, azzal alkupozíciójukból veszítenének.

Van egy harmadik fél is a dologban, a közbirtokosság, akinek a területére épült a sánc. A közbirtokosság vezetői azt nyilatkozták lapunknak, hogy arra adtak engedélyt Tökölynek, hogy megszélesíthesse egy picit az utat a garázsa előtt, hogy be tudjon fordulni az autóval, de arra nem, hogy sáncot ásson az erdőben, és arra végképp nem, hogy a sánc mellett fákat vágjon ki. Picit más lapra tartozik, de ezúttal a közbirtokosság azt is kijelentette, hogy a területéből “kölcsönvett” részekért bért fog kiszabni a jövőben.

Az ügy fejleményeire még visszatérünk, amennyiben érdekesnek találjuk azokat.

A második eset velük átellenben, a Küküllő túlsó partján lakozik, pontosabban a Malom utca és a folyó között. Múlt héten írtam arról, hogy az utca kibetonozott sánca fent nincs kibetonozva az utca végéig, most az derült ki, hogy az alsó vége sincs szabályozva. Condrea Imre keresett meg, hogy elpanaszolja, évek óta szenvednek az ügy miatt, minden egyes esőzésnél megtelik a pincéjük vízzel, azonkívül az árok minden mocskot behoz, amit el lehet képzelni, mikor süti a nap, büdös, de annyira, hogy nem tudnak vendéget fogadni, mert szégyellik, a múltkor pedig műanyag palackokkal (flakonyokkal) volt teli. Vizelettől kezdve szennyvízig mindent oda öntenek bele a Malom utca lakói, akár fertőző is lehet az a víz. Ráadásul kígyótanya az egész, teszi hozzá a felesége, félnek kiengedni a gyerekeket az udvarra a kígyók miatt.

Az oka ennek az állapotnak a szomszéd, panaszolja Imre. Mikor szabályozták a medret, Siklódi Rózsa néni nem engedte be a munkásokat a telkére, hogy elvégezzék a munkálatokat. A “boszorkány” most sem engedi, hogy valamit csinálni lehessen. A vénasszony a családjával is konfliktusban áll, osztják a vagyont, mind csak arról van szó, hogy végre megegyeznek, így egyeznek, úgy egyeznek, de lassan már tíz éve, hogy egyeznek ezen a roncson, mutat a malom romjai felé. Nem tudnak megegyezni, azért lett roncs. Hogy a falu közepén valami így nézzen ki, szól hozzá a feleség, csúnya a falura nézve.

Aztán ott van ez az utca is, mutat Imre a kerítése és a szomszéd telek közötti kis sávra, ami éppen csak utcának nem tűnik. Ez normálisan tűzoltó bejárat lenne. Hosszú ideig saját pénzén kaszáltatta, pucoltatta, de az emberek folyton hordták oda a szemetet. Most nem kaszáltatja, s amióta gaz van, senki nem megy be oda a szemetével. Ő szíve szerint most is pucoltatná, de megfogadta, amíg a néptanács nem csinál semmit, addig ő sem fog semmit csinálni. Elvégre a szociális segélyt kapó embereket is fel lehetne valamire használni. Isten őrizzen, hogy tűz legyen, mert ez a lejárat használhatatlannak fog bizonyulni, fejezi be mondandóját Condrea Imre.

Szeretném megszólaltatni a másik felet is, Rózsa nénit, mert kíváncsi vagyok, milyen oka volt nem beengedni a munkásokat. Kapuja előtt megállok, és ráköszönök kedvesen. Rózsa néni nem válaszol, pedig látom, hogy ott bujkál a kerítés mögött, és azt is láttam, hogy végig figyelte, míg Imrééknél beszélgettünk.

Megkérdezem ellenben Pötyit, a munkát végző fél részéről. Sajnos az egy magánterület, mondja elöljárónk, ráadásul rendezetlen a tulajdonjoga. Ők nekiláttak a munkálatoknak ott is, de Rózsa néni olyan csúnyán csinált, szinte levágta a munkásokat. Abba kellett hagyniuk. De most úgy néz ki, hogy az örökösök tisztázódnak és rendeződni fog az ügy. Jártak is Molnár mérnök úrral erre a nemrégiben, megtekinteni a helyzetet, és minden megoldódik hamarosan.

Adja Isten, hogy úgy legyen!

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s