Bontják a kultúrt

Még nem tudni, mi épül a helyére.

Ha jól értesültem, fél füllel, a fiatalok esment szüreti bált akarnak szervezni. Bizonyára előljáróink is értesültek róla, és a tavalyihoz hasonló eszmecserék elkerülése végett lebontatták a kultúrt. Ideje is volt, vélik a legtöbben. Sebők Laci, aki tegnap benyomta a falat, hogy nehogy valakire ráomoljon, azt állítja, hogy alig kellett megérintenie, máris beomlott a földdel összeragasztott kőhalmaz.

A kultúr születéséről szóló adatok nem egyértelműek, van, aki 1955-1956-ra keltezi születését, mások 1949-1951 körülre teszik ezt a dátumot, azzal támasztva alá érvelésüket, hogy az egyik építőt agyonnyomta a homokbánya építés közben, halála időpontja ismert. Arra többen emlékeznek, hogy a kultúr előtt iskola állott azon a helyen, román iskola. Az iskolából származó köveket ma is fellelhetjük a kultúr alapjának délnyugati szegletében. Azaz a volt kultúr maradványainak délnyugati csücskében.

A bontást követően az üresen maradt hely sorsa még nem ismert, sokan játszóteret emlegetnek, de annak is nagy esélye van, hogy közbirtokossági épület emelkedjen ki a földből azon a helyen, hisz arra is nagy szükség van, és a hely is nekik járna vissza, tájékoztatott a vezetőség.

A régi kultúrház helyett új egyelőre nem épül. Tájékoztattuk kedves olvasóinkat még a télen, hogy új kultúr épülne az iskola háta mögé, na annak a tervnek lőttek. A kormány a nadrágszíj meghúzását a kulturális intézmények építésének leállításával kezdte, és nem sok esélyt látok rá, hogy egyhamar meggondolják magukat. Ez azt jelenti, hogy ha a falu népe nem fog össze, hogy a közbirtokosság és az önkormányzat segítségével valamit építsen, akkor itt kultúrház nem lesz. Az ingyen kultúrházat elfeledhetjük. Ha mégis szeretnénk egy közösségi épületet, akkor áldoznunk kell rá, anyagiakat és/vagy verejtéket.

Reklámok

6 thoughts on “Bontják a kultúrt

 1. Biztos vagyok benne István, hogy lesz energiád táncolni az új kultúrházban is, mert kitartásból nálad nincs hiány (ahogy az elmúlt két hét is mutatta), és remélem lesz alkalmunk ott is szüreti bált rendezni, s nem “vénülök” meg addigra. Kultúrház lesz, mert a polgármester úr megígérte (én hiszek neki, mert még sosem csalódtam benne), de addig még rengeteg kemény munka vár ránk. Ránk is, mert nekünk épül, s ha azt akarjuk, hogy legyen valami, segíteni kell. A mondás is úgy tartja: sok kéz hamar kész.

  Pataki Timea 🙂

 2. Nagyon örülök, hogy van B terv is, és mégiscsak lesz kultúr. Gratulálok kitartásotokhoz, Boti!

  Mikor és hol lesz a tájékoztató gyűlés? Kérlek, szólj előtte!

  A tájékoztatásról jut eszembe, tavasszal ígérted, hogy beszámolunk majd az olvasóknak részletesen az őket sújtó adókról, illetékekről. Lesz mostanság időd összeállítani a listát?

 3. Megigértük,hogy új kultúrház fog épűlni Keményfalván,akkor az úgy is fog lenni.Az szomorú tény,hogy Udrea miniszterasszony egyelőre fenékbe rugta a biztos megnyert pályázatot de : még van egy kis időm és Udrea ide Udrea oda Keményfalván kultúrház fog épűlni hamarosan.Ez egyik legnagyobb kihivás a számomra Keményfalván és a szivűgyem is. Úgy fogjuk rendezni dolgainkat, hogy a lakóság nem fog verejtékezni.A jó az a rosszban,hogy nem olyan standard bádogszerű épűlet lesz amit egy szűk látókörű mérnök tervezett,hanem egy tájbaillő rusztikus épűlet, a rossz az,hogy a miliókat ki kell talpalni. ( majd Pötyi sorstársammal verejtékezünk).Na elég a dumából,tájékoztatok mindenkit a beszámoló gyűlésen. Ölelek mindenkit !
  Ufó téged pedig hamarosan meghivlak az alapkő letevésekor.

  Tisztelettel
  BB

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s