Ettek, ittak, avattak. Szimbólumértékű kirándulás

“Szimbólumértékű” nagy székelykaput adtak át falunk nagyjai magyarországi kirándulásuk alkalmával. Úgy érzem, az is szimbólum értékű, hogy Zetelaka határában a tavalyra ígért kis székelykapunk még nem lett felállítva.

Többheti tekergés után hazaérkezve sorra lapozom át az újságokat, hát mit látok az augusztus legutolsó napján nyomdát látott Udvarhelyi Híradóban? György Magda pedagógus felemelő érzésekkel teli írása dobja fel az ötödik oldalt.

A beszámoló nyelvezete magasztos, még Molnár Melindát is messze meghaladja. Szent István államalapító királyunkkal kezdődik és Hamvas Bélával ér véget. Átlagembernek túl magas, ezért megpróbálom lefordítani kedves olvasóink számára.

Az első fejezetből megtudhatjuk, hogy egy busznyi falunkbéli (községünkbéli) ajándékoktól roskadozva elment Magyarországra kirándulni. Ott hagytak egy szent bronzplakettet (apropó, nem idén nyárra volt ígérve a szent szobor a templomunk elé?) és egy nagy székelykaput, az együvé tartozás és identitás (mi?) jeleként.

Második bekezdés: nagyon jól érezték magukat az ünnepségen.

Harmadik bekezdés: három napot kirándultatták őket a vendéglátóik.

Negyedik bekezdés: jókat ettek és az alkoholt sem vetették meg.

Ötödik bekezdés: idézet a barátságról és az elszakadásról. Csodálatos ez a barátság.

Hatodik és egyben utolsó bekezdés: a pedagógus reményét fejezi ki, hogy még fogják kirándultatni a jövőben is.

A falu nevében gratulálunk a szimbolikus kirándulás összes résztvevőjének. Köszönjük szépen nekik, hogy képviseltek minket még akkor is, ha nem kértük fel őket erre, és főként köszönjük, hogy gyümölcsözővé tették ezt a csodálatos testvérkapcsolatot. Ugyanakkor köszönjük szépen György Magda pedagógusnak ezt a hihetetlen beszámolót. Még egyszer gratulálunk.

Reklámok

2 thoughts on “Ettek, ittak, avattak. Szimbólumértékű kirándulás

  1. Szép dolog a székelykapu ajándékozás … De, nem régiben Szegeden óriási vitát kavart egy hasonló dolog (no nem a székelykapu, mert az szép, saját véleményem szerint ott ahol funkcionális szerepet is betölthet, azaz Székelyföldön), ui. teleraktak egy szánkózó dombot (Szegeden) az egyetlen kapukkal. Be kell vallanom nem tetszenek a szegedi környezetben.
    Egyetértek Ufóval, hogy jobban mutatna otthon a falu végén.

  2. Ez nagyon szepgesztus volt az elojaroinktol.
    De meg van egy testver falunk Svajcban is de nem sokat lehet halani arrol a kapcsolat apolasarol pedig nagyon sokat segitettek nekunk a falunk epiteseben! Vajon mi az oka??

    Misi

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s