A székelykapu áldozata

Kovács István állampolgárt 350 lejre bírságolta egy kiolvashatatlan nevű keresztúri rendőri közeg, a székelykapura hivatkozva.

Az ügy előzményei: 2009 nyarán Fenyéd és Küküllőkeményfalva közt félúton, a mező közepén, a fenyédi polgármesteri hivatal egy mini székelykaput állíttatott, és ünnepélyesen fel is avatta azt. A kapura kétoldalt felírták a települések nevét. A kaput egyrészt turistalátványosságnak szánták, másrészt a helybéli lokálpatrióták szívét is megdobogtatták volna véle.

Az ügy: 2010 szeptember 15-én 15 és 16 óra között valamikor Kovács István saját tulajdonú Skoda személygépkocsijával, fedélzetén három utassal, Keményfalva irányából Fenyéd irányába hajtott, mikor a székelykapu előtt ötven méterrel megállította egy rendőr. Kovács szavaival élve “bekapcsolta a dzsirofárt és kinyújtotta a basztont”. Kovács megállt. A közeg közölte vele, hogy 86 km/órás sebességgel hajtott, és írt egy jegyzőkönyvet, amelyet Kovács állampolgár nem írt alá, mert a jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy településen belül (în localitate) volt ekkora sebessége. Kovács közölte a közeggel, hogy a település jóval odébb kezdődik, mire a rendőr a székelykapura mutatott, hogy azon írja, hogy Küküllőkeményfalva. Kovács mondta a közegnek, hogy az nem hivatalos helységnévtábla, erre a válasz az volt, hogy “ha nem is az, akkor is óvatosságra int”. Kovács István 350 lejes büntetéssel hagyta el a helyszínt.

Az ügy részletei

Megkérdeztük a fenyédi polgármesteri hivatalnál az urbanisztikai ügyekért felelős Molnár Sándor mérnök urat, hol kezdődik Keményfalva és meddig tart Fenyéd. Keményfalva határa a mustárgyárnál van, Fenyédé pedig a legutolsó háznál, közölte a mérnök úr, tehát a székelykapu környéke nem számít településen belülinek. Molnár úr azt is közölte, a székelykapu nem számít hivatalos helységnévtáblának, papíron reklámtáblaként (románul panou publicitar) szerepel.

Megnéztük a rendőrségnél a 15-ére betervezett radarok listáját. Küküllőkeményfalva nem szerepel a felsorolásban. De még Fenyéd sem.

Beszéltünk a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség sajtószóvivőjével, egy esélyt adva a rend őreinek, ha lehet így nevezni őket, hogy tisztára mossák magukat. Gheorghe Filip nagyon kedves volt többszöri telefonbeszélgetésünk alkalmával, és készségesen megígérte, hétfőig, szeptember 20-ig válaszol kérdéseinkre. Levélben részleteztük neki Kovács István állampolgár esetét és három kérdést tettünk fel neki, illetve az általa képviselt intézménynek:

– Hogyan magyarázzák, hogy radarozni kiküldött rendőrök nem tudják, hol a település határa?

– Hogyan magyarázzák, hogy sebességmérés folyik olyan helyen, ahova nem volt betervezve?

– Hogyan magyarázzák Kovács István esetét?

Levelünket nagyon nehezen tudtuk eljuttatni Filip úrhoz. A rendőrség weblapján lévő űrlap hibát adott, a szóvivő munkahelyi postafiókja is hibaüzenettel válaszolt, ezek után már nem is csodálkozunk, ha a rendőrautók gps-készülékei sem tudják, faluban vagy mezőn vannak. Végül Filip úr otthoni címére küldtük a levelet, az ő kérésére, de a mai napig hiába vártunk rá választ. Ma telt le a tíz nap az általa ígért határidőtől, és úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább, leközöljük ezt az anyagot.

A rendőröknek sajnos, ezúttal is sikerült bebizonyítaniuk, hogy minden rendőrös vicc a valóságból merített, megtörtént eset.

Kovács István már felkereste ügyvédjét, és habár nem kis pénzébe kerül, megtette az első törvényes lépéseket a rendőrség ellen. Nem túlzottan rajong a gondolatért, hogy pénzt és időt kell pazaroljon, hogy az ő adójából fizetett rendőrök butaságát bebizonyítsa.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s