Részletesebben a bálról

Adós maradtam a bál szöveges részével.

Keményfalván nyolc évig nem volt szüreti bál. Vannak olyanok is a faluban, akik harminc év kiesésre emlékeznek, de a hitelesebb források a nyolcas szám mellett érvelnek. Ezt a nyolcéves hagyományt űzte ki idén falunkból tizennégy bátor fiatal, szüleik és támogatóik segítségével.

Beszéljünk egy picit a támogatókról is. A rendezvény fő támogatói a szülők voltak, az összegyűjtött pénz is, a rendezvény háttértevékenységeinek lebonyolítása is sok esetben rájuk hárult. Rajtuk kívül anyagilag támogatták még az eseményt Bokor Botond és Tóth Attila. Ugyancsak az anyagi részhez tartozik, hogy Alpi teljesen ingyen adta oda a termet a fiataloknak, ráadásul a piát sem ő árulta, hanem a bál szervezői. A nem anyagi jellegű támogatók közül kiemelkedik Kotkoda és neje, Melinda, akik a táncot tanították és a bál hangulatába vezették be a fiatalokat, egy fiatal zenész, akiknek nevét nem tudom, hogy le szabad-e írjam, mert nagyon szégyenlős még szegény, Pataki Pityu, aki a szekeret kormányozta, és sok más falunkbéli, aki akár lóval, akár székely ruhával, akár jó tanáccsal segítette a csőszöket.

A csőszök sajnos nem bírták tartani a bál napján is azt a felhőtlen jókedvet, amit a próbákon láttam, a megfelelni akarásból származó stressz és a fáradtság legyűrte őket. Ennek első jele már akkor meglátszott, amikor délben gyülekezni kezdtek a templom előtt, két társukra való kétségbeesett várakozás könnyekkel társult. Rövid próba után elindultak Fenyéd irányába. Habár az úton úgy tűnt, hogy nem ússzák meg szárazon, és az ernyőket kétszer is fel kellett húzzák, a szerencse végül melléjük állt, nem szakadt nyakukba az égi áldás. Fenyéden nagy lelkesedéssel fogadták a csőszöket, nyolcszor táncoltatták meg őket. Egy csokrot vissza is kellett utasítsanak csőszeink, mert már nem bírták az iramot, és két személyért nem akartak megállni táncolni. Nem így Zetelakán, ahol aránylag nagy érdektelenség övezte körútjukat. Tófalán úgy átmentek oda-vissza, hogy az emberek még csak rájuk sem néztek. Több volt az érdeklődés a falu alsó végén, az Új negyedben, ahol a rossz minőségű köves úton addig táncoltatták csőszeinket, míg azok ki nem törték bokáikat.

A legmelegebb fogadtatásban természetesen itthon volt részük a fiataloknak. A falu apraja-nagyja kivonult a hídra és a templom elé, ez utóbbi helyszínen még vissza is tapsolták a csőszöket. A kiéhezett társaságot vacsora várta a klubban, majd díszítés a kultúrban. Jaj, a körúttal kapcsolatban elfeledtem mondani, hogy végül az eredeti tervvel ellentétben a menetnek nem sikerült eljutni Máréfalvára, és Fenyédet is csak a főútig járták be, hála a Román Rendőrségnek, mely többszöri utánajárás ellenére sem adta meg az engedélyt.

A bál maga este 11 körül kezdődött és hajnalig tartott. Fénypontja éjjel egykor volt, mikor a csőszök kivonultak a hídra és bemutatták tánctudásukat, többszöri visszatapsolás közepette. Nagy menet volt, nem csak a csőszök táncoltak, Lukács Laci a villanypóznán háromméteres magasságban járta a legényest. A tánc nagy sikere nem tetszett az állam bácsit képviselő csendőrnek, aki aztán fontosságának tudatában büntetésekről és buletinekről kommunikált a románul szinte semmit nem értő csőszkirálynak, alaposan belerakva a félelmet.

Meglepő módon igazán nagy verekedés nem volt, habár esély lett volna rá több is. Reggelre a rendfenntartók iskolázott főnöke is berúgott és az utcán törte az üvegeket.

A csőszök nem jöttek ki veszteségben, ami arra enged következtetni, hogy jövőre ismét megpróbálják megszervezni a bált. Türelmetlenül várjuk.

Reklámok

5 thoughts on “Részletesebben a bálról

  1. Valamit elfeledtél megemlíteni!!A korona elrablásáról szóló történet valami-képpen kimaradt a beszámolóból….na de mindegy ami volt elmúlt!!!!köszi a közvetítést
    Emszyke

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s