Adók és illetékek 1. Szemét

Megígértük volt a polgármester úrral közösen, hogy írunk egy anyagot a lakosokat sújtó adókról és illetékekről. Íme, eljött az ideje, hogy betartsuk ígéretünket. Az információ nagy mennyisége miatt háromba osztom az anyagot, az első részben a szemétről, a másodikban a bakterdíjról, a harmadikban az összes többiről fogunk beszélni.

A szemételszállítási és a faluszépítési díj fejenként 5 lej havonta, azaz 60 lej évente. Ez egy négyszemélyes család esetében 240  lej évente.

A tavasszal leközölt anyagunk, illetve az azt követő hozzászólások nyomán Boti kifogásolta hozzáállásunkat, és ezúttal néhány információval kiegészítette a tudnivalók halmazát: a faluszépítési díj nem új találmány, 1992 óta hozzá van csatolva a szemétdíjhoz, de az is lehet, hogy régebbről. Nem a mostani tanács vezette be.

A szemétdíjat jelenleg a polgármesteri hivatal statisztikai adatok alapján fizeti a szolgáltatónak, azaz a legutolsó népszámlálás eredménye alapján 1670  személyre kell szemétdíjat fizessenek. A bevételük ellenben jóval kisebb, nem jön be ennyi személy után pénz. Sokan jönnek azzal a kéréssel, hogy szedjék ki a tanulmányaikat más városban folytató gyerekeket, vagy a vendégmunkásként távol levő családtagokat. Elég kellemetlen az ügy, mert a szemétszállító vállalat felé ezek az emberek után is kell fizessen a polgármesteri hivatal, a statisztikai adatok alapján.

“A lakosok nagy része év végén jön szemétadót fizetni, míg a polgármesteri hivatal havonta ki kell fizesse az összeget a szolgáltatónak, függetlenül a bevételektől. Hálátlan, mocsok munka, és nem lenne a polgármesteri hivatal feladata”, mondja Boti. Az is kiderül, hogy hiába több ez a szemét és falufejlesztési díj, mint a fejenként a szolgáltatónak fizetendő díj, a statisztikai adatok alapján működő rendszer miatt legtöbbször elfogy a teljes összeg a szemétre, nem marad sok belőle falufejlesztésre.

Az ideális az lenne, hogy mindenkivel egyéni szerződést kössön a szolgáltató, és a polgármesteri hivatal kimaradjon az egészből. A faluvezetés reméli, ezt jövőtől életbe is tudja léptetni.

Több olvasónk is érdeklődött, mi ez az állapot, hogy szombaton is, hétfőn is jön a szemetesautó. Megérdeklődtük ezt is.

Az új, hétfőn jövő autó, a Salubriserv autója, akivel a polgármesteri hivatal egy 90  napos szerződést kötött, amíg jogerős ítélet nem születik az AVE-val folytatott perben. Ezt a szerződést folyamatosan meg lehet hosszabbítani ugyanilyen hosszúságú időtartamra, míg a per tart.

Az AVE-val felbontotta a tanács a szerződést még a tavasszal, és azóta folyik a pereskedés.

Boti nagy sikernek tartja, hogy sikerült nyerniük egy olyan perben, amiben kártérítést követelnek a tavasszal 4 hétvégén szüneteltetett szolgáltatás miatt. A pereskedés nem könnyű, minden hétvégére külön pert kellett indítani, és ebből az elsőre hozott jogerős döntést a bíróság, 50 000 lejre büntetve a szolgáltatót. Hogy ezt a pénzt mikor és hogyan fogja behajtani Boti, azt még nem tudja, de fő az, hogy a per meg lett nyerve.

A szerződésbontással kapcsolatban a per még folyik, a szombatonként megjelenő szemetesautó arra enged következtetni, hogy az AVE akar minket, a hétfőnként megjelenő autó arra, hogy mi nem akarjuk az AVE-t, hogy ez az egyoldalú szerelem meddig fog tartani, azt majd meglátjuk.

Az új szolgáltató embereit követtük a falun keresztül, a velük kapcsolatos ígéretek egy része bevállt, nem csapják földhöz a kukákat és nem hagyják azokat az utca közepén, mint udvarhelyi konkurenciájuk, de voltak olyan ígéretek is, amelyek üresek voltak, például a mi utcánkba még mindig nem jön be a szemetesautó.

Reklámok

3 thoughts on “Adók és illetékek 1. Szemét

  1. Hát az a gond, hogy ha egy gyerek rászól egy felnőttre az azt mondja neki, hogy törődj a magad dolgával és ezt nem csak úgy mondom hanem tapasztaltam is.
    Emszyke

  2. Emszyke, a szemetet nem kellene eldobni az útra. Én személyesen rászóltam már legalább tíz felnőttre és ugyanannyi gyerekre, akik a kiürült zacsit vagy cigisdobozt ott helyben eldobták az úton. Nem találom helyesnek, hogy valakik fizessenek azért, mert mások nem tanultak meg viselkedni. Hiszem, hogy ha mindnyájan rászólunk azokra, akik szemetelnek az úton, egy idő után ez a jelenség abbamarad.

  3. Meg szeretnem kerdezni a falu szepitesi dij az mire vanatkozik??????Mert szerintem az abbol kellene aljon hogy az utrol is felszedje valaki a szemetet….de ez nem igy tortenik. Az adot fizetjuk de az ut ugyan olyan szemetes marad!!!!
    Emszyke

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s