Adók és illetékek 2. Bakterdíj

Folytatjuk sorozatunkat, ebben a részben az derül ki, hogy mennyit fizetünk évente a bakterre, és mit kapunk pénzünkért.

A fenyédi polgármesteri hivatal adóhivatalában folytatjuk történetünket, az asztal egyik végén polgármesterünk, a másik végén Molnár mérnök úr, előtte az adók és illetékek listája, így egészen pontosan tájékoztat, hogy bakterdíjnak házanként évi 15 lejt kell fizetni, valamint 18 és 60 év közötti férfiaknak plusszban fejenként 60 lejt évente. Kérdésemre, hogy hány ház és hány férfiember van a faluban, nem tud fejből válaszolni, de megkéri Csillát, aki a számítógépből másodpercek alatt kikeresi, hogy Keményfalváról idén 34 575 lejt kellene begyűjteniük bakterdíjra. Ott helyben elosztom a telefon segítségével, az 2881 lej havonta. Mérnök úr hozzáteszi, hogy ennek a pénznek nem jön be gyakorlatilag csak vagy 80 százaléka, mert ez esetben is vannak kedves falustársaink, akik ki akarják vonni magukat a kötelezettségeik alól. A hivatal alkalmazottai megpróbálják behajtani a tartozásokat, de előbb emberi módon, barátilag.

Ha 5000 lej lenne is havonta, szól közbe Boti az asztal túlsó végéről, a baj az, hogy törvény szerint csak minimálbéren dolgoztathatják a baktert, amiből most még levágtak 25 százalékot, és ennyi pénzért senki nem akarja elvállalni. Kérdésemre, hogy nem lehetne-e egy cégnek kiadni ezt a munkát, és nem fizetéses alkalmazottal végeztetni, ha azt csak minimálbéren lehet alkalmazni, azt feleli, hogy voltak már próbálkozások, kértek árajánlatokat is, a legolcsóbban évi 87 000 lejért vállalta volna el egy cég, ami egy óriási összeg.

Visszatérve a havi díjakra, 2881 lejnek a 80 százaléka 2305 lej, ez még mindig a minimálbér többszöröse. Mi történik a különbséggel, nem lehetne-e csökkenteni a díjat, hogy ne fizessünk többet, mint amennyi szükséges? Ki szabta meg ezt a díjat, a helyi tanács, vagy valamelyik országos hatóság? A különbség átmegy a következő évre, tájékoztat Molnár mérnök, ha van egyáltalán különbség, mert legtöbbször nem marad meg pénz. A helyi tanács szabja meg a díj nagyságát, tapasztalat alapján pont annyira van kiszámolva, hogy fedezze a költségeket.

Ha már a matematika nem megy nekem, megérdeklődöm azt, hogy mi a bakter feladata, mert nem teljesen tiszta számomra. A bakter feladata az, jön a válasz, hogy ha valamit észlel, akkor jelezze. Főleg a tüzet.

Még azt is megérdeklődöm, hogy mi történik, ha ezentúl nem akarok bakterdíjat fizetni. Le is lehet dolgozni, tudom meg, sőt, jól is jönne, mert most például nem tudják elengedni szabadságra a baktert, nincs aki helyettesítse. Pötyinek kell szólni szándékomról, közlik, fontos ellenben, hogy idejében szóljak, hogy be lehessen tervezni szolgálatomat. Valószínű, hogy ezt is fogom tenni jövőre (mert idén már kifizettem a bakterdíjat). Kiszámoltam, ha egy évre 34 575 lej jön be, akkor egy napnak 34575/365=95 lej felel meg. Azaz én a 60 lejemért 60/95=0,63 éjszakát kell átbakterkednem, azaz kicsivel többet, mint egy fél éjszakát. Ha hozzászámolom a házért járó 15 lejt is, akkor háromnegyed éjszaka jön ki. Jól van na, ne cigánykodjunk, kerekítsük fel, legyen egy egész éjszaka belőle.

Na, eddig megtudtam, hogy pénzügyileg mi van a bakter mögött, most arra vagyok kíváncsi, hogy mit kapunk mi a pénzünkért cserébe. Megpróbáltam találkozni éjjel a bakterrel. Többször is előfordult, hogy a gyerek nem tudott elaludni, és kivittem egyet sétálni éjfél tájékán. Bakterrel egyetlenegyszer sem találkoztunk az utcán, még véletlenül sem. Az utcánkban mindig ugatnak a kutyák, ha idegen jár, többször is kinéztem, mikor ugattak, baktert egyszer sem láttam. Arra a következtetésre jutottam, a mi utcánkban a bakter nem nagyon szokott megfordulni. Konfirmálták is ezt a faluból többen is, akik kivétel nélkül mind fel vannak háborodva a bakterre, mindenki más okból. Mert nem járja a falut, mert ha járja is, autóval járja, és autóból mit lát az ember, mert többet van a kocsmában, mint kint az utcán, mert éjjel nem bakterkedik, de nappal dolgozik feketén eleget, és sok hasonló érv hangzott még el, sokszor nem csak az illető munkavégzése, de személye ellen is. Az emberek, akikkel beszélgettem, tettek javaslatokat is, hogy jó lenne azt a pénzt inkább az iskolára fordítani, nem bakterre, mások azt javasolták, hogy inkább egy tűzoltóparancsnokot kellene megfizetni belőle. Természetesen nem ilyen egyszerű a dolog, a törvény rendelkezik az adott illetékekből összegyűlt pénz elköltésének mikéntjéről.

Tegyük fel, hogy hozzám betörnek ma éjjel. A bakter vállal valami felelősséget? Nem. Felgyúl a házam, és porrá ég, mert a tűzoltókat nem értesíti senki. A bakter vállal ezért valami felelősséget? Nem. Ha csak papíron van bakterünk, mert gyakorlatban nincs, akkor tényleg, mi értelme van? Miért ne lenne inkább papíron egy bakterünk, aki a gyakorlatban tűzoltó, vagy egy emberünk, aki papíron bakter, de gyakorlatilag nappal felel a rendért és tisztaságért a faluban, felsepri a főteret, összeszedi a szétdobigált szemetet és meglocsolja a közterületen lévő virágokat. Vagy foglalkozik a gyerekekkel, és megtanít nekik minden este egy népdalt. Vagy segít a nehezen mozgó vénasszonyoknak elvégezni a nehéz házimunkákat. Vagy… lehetne sorolni holnapig. A kérdés csak az, hogy milyen törvényes kiskapukat lehet találni, és hogy a munkaadó, azaz a polgármesteri hivatal meddig tűri még a bakter hibáit.

Ma este beszélgettem egyik falunkbélivel a bakterügyről, s búcsúzóul azt mondta: két évvel ezelőtt az volt a bajunk, hogy nem volt bakter, de fizettük, most az a bajunk, hogy van bakter és fizetjük.

Reklámok

3 thoughts on “Adók és illetékek 2. Bakterdíj

  1. A baktert szemelye valogatja. Megtortent,hogy a egy ejszaka a tyukoknal nagy zajt hallottam,rogton rohantam ki, de nem tudtam merre fussak , a kapu fele, mert ott is oriasi doromboles volt,vagy a tyukok fele,ugyanis az or akornyeken volt es eszrevette a zajt es probalt ertesiteni(az or SZakallas Gabi volt). A cikkrol:nagyon korrekt.targyilagos,de nem szemelyeskedo.Alapelv lenne:megfelelo helyre a megfelelo embert!

    • megfelelo helyre a megfelelo ember ,megfelelo penzert .maskulonben nezet e mindenki tukorben ,hogy jol vegezte e a munkahelyen a sajat feladatat ugy mond megfeleloen ?ahogy aszt eloirjak! jomagamnak nem mindig sikerult elismerem. nektek ????B.H.L

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s