Tanító bácsi és galambjai

Tóth Árpád falunkban arról híres, hogy évtizedeken keresztül ő volt a falu tanítója, ezért ma mindenki csak úgy ismeri, hogy Tanító bácsi. Míg itthon tanítói pályafutása ismert, más tájakon díjazott galambjai szereztek neki hírnevet. Mert Tanító bácsi nyugdíjas éveiben sem nyugszik, hanem postagalambok tenyésztésével foglalkozik, nagyon is komolyan, és nem kis sikerrel.

Tanító bácsihoz az év egyik legfontosabb napján érkezünk, galambászati szempontból nézve, a nemek összeengedésének napján. Ugyanis a komoly galambászok télire a nőstényeket külön választják a hímektől, mert az nem a legjobb időszak a tojások gondozására. Csak tavasszal engedik össze újra őket, mikor úgyis tombol a szerelem, dolgoznak az ösztönök, és hirtelen szaporulatnak indul az állomány.

A jó galambász nem engedi ki a gyeplőt a kezéből, hanem irányítja a természetet. A különleges képességekkel rendelkező galambokat már előre társítja, nem bízza a véletlenre találkozásukat. Összerakja őket, és egy kartonnal be is zárja őket a ketrecbe, hadd szerelmeskedjenek ott, és nehogy meggondolják magukat.

Mikor befejezte a különlegesen sikeres párok társítását, átvezényeli a tojókat a hímekhez. Erre a műveletre egy különleges folyosó szolgál, úgy van kialakítva a ketrec, hogy ez könnyen menjen.

Szabad a vásár! Tanító bácsi tágra nyílt szemekkel figyeli, hogyan dolgoznak odabent a hormonok.

Nincs annál szebb látvány egy galambász számára, mint mikor egy tavalyi pár összetalálkozik, és örülnek egymásnak.

Na de a dolgok nem működnek zavartalanul. Születnek olyan társulások is, amelyek nem tetszenek az avatott szemnek. Ilyenkor a szakember közbelép.

Párt kereső galambok figyelik a terepet, és irigykednek időnként. A hímek már megvívták nagyjából harcukat, ketrecet választottak maguknak, most már a tojókon a sor, hogy eldöntsék, hol és kivel akarnak fészket rakni.

A galambász nem ül tétlenül, amíg a galambok barátkoznak, hanem ellenőrzi az állományt. Mindent megfigyel, ami zavarhatja majd a termelés tökéletes menetét.

A tojók nem sietik el a választást. Oldalt ülnek, mint lányok a bálban, és kéretik magukat.

Egy utolsó pillantás a dolgok alakulására, még mielőtt bemenne a házba. Idén is jól működik a természet, nyugtázza Tanító bácsi.

Tavaly is jól mentek a dolgok, bizonyítja ezt az asztalon a vándorkupa és az érmek. A tavalyi legnagyobb siker az egy országos második helyezés. A fiatalok hosszútávú bajnokságának évi összesítésében Tanító bácsi egyik galambja II. lett, ami azt jelenti, hogy Udvarhely szinten is és megyeszinten is első. Még nagy sikereket ért el a felnőttek hosszútávú bajnokságában, ahol egyik galambja megyei első lett, illetve a tenyésztők nagy hosszútávú toplistáján szintén megyei első lett. Azonkívül több ágban megyei második helyet ért el, az sem kis dolog.

A sikerek nem ma kezdődtek, hosszú évek óta keményen dolgozik Tanító bácsiban a galambász. Ezt bizonyítja, hogy minden szekrény teteje kupákkal és kitüntetésekkel van tele.

A galambok ábrázolásának minden formáját megtalálhatjuk az általa nyert díjakon.

Belekukkantunk egy picit a szakember nyilvántartásába is. Látszik, hogy egy szakszerű, tudományos alapokra helyezett nevelés híve emberünk. A táblázatból az is látszik, hogy tízesével röpteti galambjait, évente tizenvalahányszor. Nem kis pénzbe kerül ez neki, százasával úsznak el a lejek. Tanító bácsi elmondja, káros szenvedélyei nincsenek, így megengedheti magának, hogy a galambászatnak hódoljon, teljes erővel.

A technika is pénzbe kerül, és ma már minden számítógépes vezérléssel megy. A gyűrűk mikrocsipesek, amint a galamb hazaér, a gép érzékelője jelez, és leállítja a stopperórát.

Tanító bácsi egyik kedvenc galambjával.

Két szerencsés galamb. Egy óriási ketrec áll kettejük rendelkezésére, velük külön számítása van Tanító bácsinak. Talán ők fogják megalapozni a jövő díjnyertes nemzedékét.

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s