Húsvéti bárány

Húsvéthoz két nagyobb hagyományunk kötődik, az egyik a bárányhúsevés, a másik a locsolás. A locsolás lassan kimegy a divatból, a húsvéti bárány ellenben még keményen tartja magát élő hagyományaink között. Falunk legnagyobb juhtartó gazdáját, Pataki Pityut kértük meg, mutassa be, milyen a hagyományos bárányvágás.


A történet az istállóban kezdődik, ahol nyakig széna az élet a juhok számára, de a vég elkerülhetetlenül közeledik. Nagypénteken és nagyszombaton szokás bárányt vágni mifelénk.


Az első fontosabb lépés a levágandó bárány kiválasztása. Legtöbbször az állat súlya és neme a döntő tényező. A hímeket gyakran diszkriminálják, hamarabb rájuk jár a kés. A nőstények könnyebben megússzák, őket meg szokták tartani fiadzó juhnak.


A szúrás egy kis odafigyelést és nem kis szaktudást igényel. Úgy kell elvágni az állat ütőerét, hogy a nyelőcsöve ne sérüljön, mert nem kívánatos, hogy a gyomor irányából visszafele igyekvő ételmaradék keveredjen a kifogandó vérrel. A bárány nyakában hagyott késen szépen lefolyik a vér a tálba.


A bárányt még néhány percig érdemes hagyni nyúzás előtt, hogy teljesen kimúljon, ne ficánkoljon.


A bárányt felakasztják, fejjel lefelé. A gazda nyúzza, felesége sajnálja.


Az állat hasáról és oldaláról csupasz kézzel bontja le a bőrt.


Egyre nagyobb lelkesedéssel dolgozik Pityu, csak úgy forog kezében a kés.


A modern európai normák és évszázados magyar hagyományaink alapján minden fontosabb fázis után kézmosás következik.


A fenevad lesben áll, és várja a zsákmány eljövetelének óráját.


A gazda kislánya szomorúan figyeli, amint báránya kettőbe válik. A gyerekek elosztották volt a bárányállományt, fele a fiúé, fele a lányé. A szerencse úgy hozta, hogy most éppen a lány nyája fogyatkozzon.


A bárányvágás egyik legunalmasabb és legidőigényesebb része a fej megpucolása. Percekbe is telhet, míg az ember a szemet egy hegyes késsel kipiszkálja üregéből.


A fenevad nem hagyja magát, türelmetlenül lesi a bárányt. Ünnepnap neki ez a mai.


Pityu fejszével és kalapáccsal elvágja az állat koponyáját, és kitermeli az állat egyik legízletesebb falatját, az agyat.


Pityu és sógora egy-egy fél báránnyal. Nem lesz üres immár a húsvéti ünnepi asztal. Ennek örömére a nap is kisüt.


Gazda és lánya a munka végeztével megisszák jól megérdemelt italukat.

Advertisements

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s