Bérmálás

A bérmálás szentségét minden megkeresztelt és meg nem bérmált ember fölveheti és kell is, hogy fölvegye, mégpedig “időben” – szól a katolikus kánon tanítása. Bérmáláshoz érett korban levő (14. évét betöltött) személy járulhat. A szertartásban részt vesz a bérmálkozó, a szülők, a kereszt- és bérmaszülők, a hitoktató, a plébános és az egész egyházközség.

A katolikus bérmálkozó a püspök elé áll (vagy ő lép hozzá). A bérmaszülő mögötte áll és a vállára teszi a kezét. Ezzel kifejezi, hogy felelősséget vállal a bérmálkozóért. A püspököt kísérő pap vagy maga a bérmálkozó megmondja bérmanevét. Ekkor a püspök a bérmálkozó fejére teszi kezét, s krizmába mártott hüvelykujjával keresztet rajzol homlokára e szavakkal: “(a bármanevet mondja), vedd a Szenlélek ajándékának jelét!” A bérmálkozó felelete: “Amen.” A püspök mint új, nagykorú keresztényt így köszönti: “Békesség veled!” A bérmálkozó felelete: “És a te lelkeddel!”

A fentebbi bekezdéseket a wikipédia írja a bérmálásról.

Keményfalván május kilencedikén részesültek a fiatalok a bérmálás szentségéből, több év szünet után. Msgr. Tamás József segédpüspök 32 fiatalt nagykorúsított ez alkalommal, 15 fiút és 15 kislányt.

Reklámok

2 thoughts on “Bérmálás

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s