A rendőrségi ügyeinkről

Gyakran hallom, hogy ezt meg azt elloptak a faluban, és mikor az áldozat a rendőrségre ment, ott azt mondták neki, hogy fogja meg a tolvajt, és adja át nekik.

Ugyanakkor nemrég beszéltem a fenyédi rendőrfőnökkel, és mondtam neki, hogy hallom, lopnak kegyetlenül a környéken. Azt mondta, nem is igaz, az elmúlt évben hozzá csak ketten-hárman tettek le panaszt.

Ebből a tanulság csak annyi, hogy mindenki, akinek valamijét ellopták, tegyen le írásbeli panaszt a rendőrségen. Ha csak szóban panaszkodik, annak nem lesz nyoma sem, és eredménye sem. Természetesen ettől még nem változik meg a rendőrség hozzáállása, továbbra is azt fogják mondani, hogy az embereknek kötelességük, hogy megvédjék javaikat úgy, hogy lakattal lezárják és riasztóberendezéssel ellássák. De ha az általános hozzáállás nem is fog változni, valami kis dolog azért változhat, mert a rendőrségnek van egy nyilvántartása, és van egy statisztikája. Tudják, hogy Fenyéd községben ennyi lakosra ennyi bűntény jut, és ebből ennyi vagy annyi van megoldva. Ez a néhány, százalékban kifejezett mutató jellemzi a rendőrséget és az ott dolgozó rendőröket. Ezen mutatók alapján besorolják őket valamilyen kategóriába, jó esetben kaphatnak fizetésemelést vagy prémiumot. Ráadásul ezek a számok megőrződnek az archívumban, viszik magukkal őket életük végéig. Ezért nem érdeke a rendőröknek, hogy sok írásban leadott panasz legyen, illetve sok megoldatlan ügy. Jelenleg a statisztikák alapján úgy tűnik,  falunkban bűnözés szinte nem is létezik, mert olyan jó rendőreink vannak.

Ezért arra biztatok mindenkit, ha valami gondja van, tegyen írásbeli panaszt, és kérjen rá iktatószámot. Az iktatószám azért fontos, mert ha nem, a panasz nem hivatalos, nyugodtan a szemétbe is kerülhet. Az iktatószámot jól félre kell tenni, a rendőrség adott határidőn belül ki kell értesítse a panaszost, hogy mit intézett az ügyben. Nem szabad félni attól, hogy vajon mit mond a rendőr, és attól sem kell megijedni, hogy románul kell leadni ezt a papírt. Ha valaki nem boldogul a rendőrségen, szóljon, és szívesen segítek.

Reklámok

One thought on “A rendőrségi ügyeinkről

  1. Igen, ha valaki valamely kihágás, vagy bűncselekmény áldozata, azonnal jelentenie kell a helyi rendőrségen, betartva persze Ufó úr tanácsait. Ha valakinek nem tiszta valami, azért választottunk 11 helyi tanácsost, hogy segítsenek, ha gondunk van, képviseljék érdekeinket. Meg vagyok győződve, hogy ezt is tennék, ha megkérnénk Őket.

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s