Tárgyaink története

A mai ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret.

A fenti idézet Will Smithtől származik.

Már említettem régebbi bejegyzéseimben, hogy falunkban is, mint mindenhol a világon, megfigyelhető a jelenség, hogy emberek szerelmesek lesznek tárgyaikba. Egyesek autóikba, mások telefonjaikba, laptopjaikba, walkmanjeikbe, ruháikba, meg bármibe, amivel úgy érzik, hogy menőzni tudnak.

Egy kis sorozatot indítok ma, amiben igyekezni fogok megmutatni, hogyan épül fel a fogyasztói társadalom, hogyan csalogatnak minket vásárlásra a különböző cégek, és mi a folyamatos gazdasági növekedés, illetve a folyamatosan növekvő fogyasztás hátulütője.

Elsőként ajánlom megtekintésre a Tárgyaink története című alábbi kis filmet. Amerikai film, ezért a Kaufland helyett más boltnevek fognak felcsendülni, de a jelenségek, amikről beszél, jellemzőek ránk is, és sajnos egyre jellemzőbbek.

Reklámok

3 thoughts on “Tárgyaink története

  1. Nagyon igaz a kisfilm. Sajnos mar itthon is minden nap talalkozunk a temaval. Mi az hogy, egyenesen reszesei vagyunk ennek a szornyu folyamatnak, meg ha nem is olyan szinten mint az amerikai tarsadalom. Habar nem hiszem , hogy sokkal jobban le lennenk maradva. Csak nyitott szemmel kell jarni. Meg a falu kornyeki “szemetlerakok” mukodnek kedves falubeliek. Pedig fizetni kell a szemetszallitast. Nem beszelve arrol, hogy mit el nem “szallit”a Kukullo. Mukodik rendesen a favagas is, hol szabalyosan, hol illegalisan. Hiaba na, nehez lesz kiszallni a “mokuskerekbol”, ha egyaltalan megerjuk.

    Kotkoda

  2. Hatásos…
    Otthon szerencsére még az elején jár a filmben leírt katasztrofális folyamat. Talán nem is jutunk el az USA-ban tapasztaltakig.
    Kérdés, hogy a fogyasztásra épülő gazdaság hogyan tudná kompenzálni, ha a fogyasztás, a kereslet csökkenne?
    Valami mást kellene a gazdaság alapjává tenni. Ehhez gyökeres szemléletváltásra lenne szükség.

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s