Kató, a postásnő

Folytatjuk az emberekről szóló sorozatunkat. Katót egy napig követtük munkavégzés közben, még tavaly télen.

A napot a levelek sorba válogatásával kezdi Kató. Addig rakosgatja a leveleket, míg kihűl a kávéja. Mindent a kihordás sorrendjébe rak, hogy ne a helyszínen kelljen keresgéljen a táskájában.

A postás talán legfontosabb és legfelelősségteljesebb feladata a nyugdíjak és egyéb szociális juttatások kihordása. Nincs is olyan nyugdíjas a faluban, aki ne várná türelmetlenül pénzét, és vele együtt a postást. Mindenki szeretne első lenni, ugyanakkor postásból csak egy van, sorban kell kihordania a pénzt.
Anna néni kikíséri vendégét. Az emberek zöme meg van elégedve Kató munkájával, mindenki dicséri. Fontos, hogy a falunak megbízható postása legyen.


A villanyszámlák sok időt elrabolnak. A lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak,  nehézkes a városba mennie villanyszámlát fizetni, ezért ők mind Katónál fizetik ki az elfogyasztott kilowattórákat.

A telefon alapeszköz a postás mesterségben, segítségével könnyebben le lehet egyeztetni, hogy kit mikor hol lehet megtalálni, így sok felesleges utat ki lehet küszöbölni.

A kislány nem bántalmazni akarja a postásnőt, csak játszik a bottal. Kató nevetve mondja, hogy hála Istennek a faluban ennyi év alatt ennél nagyobb veszély nem leselkedett rá. Szerencsére.

Van ellenben más veszély, és nem is kicsi. Főleg a téli hónapok nehezek, egyrészt mert hóban nem tud biciklizni, és emiatt lassabban megy a kihordás, másrészt, mert ilyenkor a főúton életveszélyes elindulni.

A téli hónapok másik kellemetlensége: a pára. Főleg egy szemüveges postás számára kellemetlen, hogy a nagy hidegben kihűlt üvegre bent a melegben azonnal kicsapódik a kályhán fővő ebéd gőze.

Kató az ügyek elég fontos százalékát az utcán intézi le. Könnyebb lenne neki azt mondani, hogy jöjjenek ki a postára fogadóórában, de annyira tiszteletben tartja az embereket, hogy nem utasítja el őket, hanem kiszolgálja őket az utcán.

A képek tavaly télen készültek. Azóta Katót előléptették, azaz háromszor annyi munkája van, szinte ugyanannyi pénzért. Most már az egész községet neki kell ellátnia. Válság van a postán is.

Reméljük, hogy Katót nem fogja megviselni nagyon az erőltetett munkairam, ugyanaz a mosolygós és életerős postásnő marad, mint eddig volt.

Reklámok

One thought on “Kató, a postásnő

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s