Miért érdemes helyi termelőktől vásárolni?

A helyi termékek furcsamód mindig drágábbak, mint az importáru. És mégis érdemes az itthonit vásárolni. Miért? Felsorolok néhány érvet.

1. A pénz itthon marad

Ha innen a faluból vásárolok, a pénz itt marad a faluban. Ha importárut vásárolok, a pénz elmegy. Részletezzem: ha én a pityókát a falubéli Mari nénitől veszem, akkor Mari néninek lesz pénze fürdőszobát építeni, és ha a fürdőszobába a vízmelegítőjét a szintén falubéli Béla bácsival gyártatja le, és Béla bácsi a pálinkáját nem a boltból, hanem a szintén falubéli Ilonka nénitől veszi, így Ilonka néninek lesz pénze elmenni a szintén falubéli Juli fodrászhoz, így Julinak is lesz pénze, és a mézet tőlem veszi meg. Így a pénzem visszajut hozzám előbb vagy utóbb. De ha én a pityókát nem Mari nénitől veszem meg, hanem a Kauflandból, mert ott tíz banival olcsóbb az egyiptomi pityóka, akkor a pénzem elmegy külföldre, és a faluban az emberek panaszkodnak, hogy nincs pénzük, és elmennek a Kauflandba kínai mézet vásárolni, mert az olcsóbb. Így mindenki ül a saját termékén, nem tudja eladni, és előbb vagy utóbb arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes termelni.

Persze, tudom, a mai globalizált világban az az embernek az érzése, hogy a pénz így is, úgy is oda-vissza áramlik, és az a pénz, amit mi kiküldünk kinti termékek vásárlásával, az majd visszatér valamilyen formában. És így is igaz, mert visszatér. Hitelek alakjában. Vásároljunk csak szerényen kínai dolgokat, és majd a kínaiak adnak nekünk kölcsön nagy összegeket, hogy továbbra is tudjunk kínai cuccokat vásárolni. Van egy másik módja is a pénz visszaáramlásának, mégpedig az, hogy elmegyünk külföldre dolgozni, és mérgezett földből murkot szedünk hónapokig, hogy majd hazahozzuk az eurót, és vegyünk belőle a Kauflandban mérgezett murkot, mert egy lejjel olcsóbb, mint az itthoni.

A fentebb leírt jelenségnek három következménye van: egyre jobban eladósodunk, egyre többet dolgozunk külföldön, és egyre rosszabb minőségű árut fogyasztunk.

2. Minőség

Nem akarom azt mondani, hogy minden, de minden, amit a boltból veszünk, rossz minőségű, de kaja esetében szinte biztos vagyok. Minél távolabbról jön valami, és minél olcsóbb, annál nagyobb az esélye, hogy gyenge minőségű legyen.

Tavaly ősszel hallottam, hogy kamionszám hoztak külföldről olyan pityókát, amelyiket itt 10 baniért árultak. Ez azt jelenti, ha leszámítjuk a szállítást és a kereskedő nyereségét, hogy ott a termelő max. 3-4 baniért kellett eladja kilóját. Kérdem én, ki tud 3-4 baniért előállítani egy kiló egészséges pityókát? Vagy vegyük a régi jó példát, a tojást. Ha itt a boltban harminc bani egy spanyol tojás, akkor ha leszámítjuk az itteni boltos nyereségét, a két-három közvetítő nyereségét és a spanyolországi fuvart, akkor kiderül, tíz bani alatt állítja elő a tojást a spanyol. Hogy? Csak Isten tudja. Gyanítani azért mi is gyanítjuk, hogy olcsó táppal, aminek nagy része génmódosított szója. Na de erről majd egy következő anyagban még beszélni fogunk.

A nem élelmiszeripari termékeknél is van különbség a helyi és az import között. Na nem azt akarom mondani, hogy ezentúl csak a faluban gyártott autót vásároljunk, de kisebb dolgokat le lehet gyártatni itt is. Én személy szerint jobban bízom a Kovács Géza hegesztésében, mint a kicsi kínai sorozatmunkájában. Ráadásul ha valami helyi termék nem sikerül megfelelő minőségűre, vissza tudom vinni a gyártójához gond nélkül.

3. Garancia

Mint az előbb mondtam, semmi sem tökéletes, akármi elromolhat, és bárminek lehet gyártási hibája. De ha a termék kínai, nem fogok elmenni Kínába panaszkodni, a boltban pedig, ahol vettem, az elárusító megpróbál majd kibújni a felelősség alól. Vagy jobb esetben visszaveszi a terméket, elküldi javításra, és hónapokon keresztül kell telefonálgassak, hogy visszajött-e már javításból a cucc.

Élő példa: vettem egy török vasajtót a házra. A boltban azt hazudták, hogy szigetelés van benne. Két telet bírt ki, folyton csorgott róla a kondenz, szétrozsdázott belül, és egyszer csak szétesett. Nem volt kinek panaszkodjak. Csináltattam új ajtót, ezúttal itt a faluban. Ez sem tökéletes, utólagos beállításokra szorul. de ha valami nem stimmel, akkor felhívom a szakit, leszalad hozzám, és megoldja a problémát. Ha ez is török ajtó lett volna, akkor most szívnám a fogam. Törökül köszönni tudok, de valakit az anyjába elküldeni nem.

Reklámok

One thought on “Miért érdemes helyi termelőktől vásárolni?

  1. Hát igen ezt a lokálpatrióta szemléletet kellett volna követni itt Makón is.Akkor létezne még makói vöröshagyma és nem az egyiptomi,holland stb szemetet használnánk főzéshez!

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s