Mikor kell vágni a fát

Ha körbeérdeklődöm a faluban, mindenki tudja, hogy nem mindegy, az év melyik napján vágja az ember a házának való fát. Ugyanakkor szinte senki nem tudja megmondani, melyek a megfelelő napok erre. Öregapáink tudása nem öröklődött át ránk, valahol elveszett útközben, a pénz arra vett rá, hogy naptártól függetlenül folyamatosan vágjuk a fát télen-nyáron. Szerencsére ez a tudás nem veszett el, írott formában, könyvekben ma is fellelhető. Az elmúlt időszakban több kedves olvasónk is mondta, hogy szeretné megismerni ezt az ősi tudást, ezért összeírtam ide néhány száraz adatot a favágásról, annak reményében, hogy segít.

Irtásra vagy ritkításra április 3., június 22. (az akácnap) és július 30. a legmegfelelőbb napok, az ekkor kivágott fáknak, bokroknak sokkal kisebb az esélyük, hogy visszanőjenek.

Szerszám- és bútorfát a legjobb a decemberi újhold utáni nyolc napon vágni, mert így kemény marad és megőrzi térfogatát.

Korhadásmentes kemény fát ajánlott március utolsó két napján vágni, ha fogyó hold van a halak jegyében. Ha ez nem jön össze, akkor még jó napoknak számítanak január 1., január 7., január 25., január 31., február 1., február 2. Ezek közül az első és az utolsó három napon kivágott fa az idő teltével egyre keményedik.

Tűznek ellenálló fát március elsején vágjunk, főleg napnyugta után.

Zsugorodásmentes fát tudunk Szent Tamás napján (december 21.) 11 és 12 óra között vágni. Még jók erre a fogyó holdra eső februári esték, naplemente után, szeptember 27., és minden hónapban az újholdat követő három nap.

Tűzifát legjobb októberben, az újholdat követő héten vágni, vagy a téli napforduló után, fogyó holdnál.

Deszkának való fa kivágásához ideális a növő hold a halak jegyében, mert így a faanyagot nem támadják meg a kártevők.

Bútornak vagy faragásnak szánt hasadásbiztos fát a novemberi újhold előtti napokban ajánlott kitermelni, de megfelel a március 25., június 29., és a december 31. is.

A karácsonyfának szánt fenyőt három nappal az év tizenegyedik újholdja előtt érdemes vágni, mert akkor sokáig nem hullatja el a tűket.

Az adatok Johanna Paungger és Thomas Poppe Útmutató Hold című könyvéből származnak. A könyv udvarhelyi könyvesboltokban is megtalálható, de neten is megvásárolható itt.

 

 

Reklámok

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s