Szent László kultuszáról bővebben. Első rész.

Három évvel ezelőtt, mikor idekerültem a faluba, akkor döbbentem rá, hogy semmit nem tudok Szent Lászlóról, csak azt, hogy jó ember volt, és mindenki szereti. Gyorsan rákerestem a neten, és megtaláltam törvényeit, melyeket mindenki dicsér, pedig első olvasatra kiderül, hogy ezek a törvények a szegény nép megnyomorítását és az uralkodó osztály hatalmának megszilárdítását célozzák. Akkor miért is szerették annyira Lászlót?

Ismerik kedves olvasóink az alábbi viccet?

– Hogy vagy?
– Jól.
– Bővebben?
– Nem jól.

A történelem mai állása alapján a párbeszéd így hangozna:

– Milyen volt Szent László?
– Jó.
– Bővebben?
– Nem jó.

A történelemírás kacifántos dolog. Mindig az íratja a történelmet, akinek van pénze megfizetni a történelemírókat. Attól függően, hogy éppen mi az ő érdeke, adott történelmi eseményeket és szereplőket pozitívan vagy negatívan ábrázolnak. Szent Lászlóból is az alapján lett szent vagy kevésbé szent ember, hogy éppen melyik uralkodónak mi volt a pillanatnyi célja. Na ez persze nem jelenti azt, hogy Lászlónak nem voltak erényei, csak nem biztos, hogy pont azok voltak, amiket ma oly gyakran emlegetünk. Mert azt is erény, ha valaki kegyetlen, bátor, jó harcos, vagy nagyon jól tudja gyakorolni a hatalmat. Ha eltekintünk attól, hogy keresztények vagyunk, az is erénynek számíthat, hogy valaki véres, hódító háborúkat indít, és civil emberek tízezreit vagy százezreit lemészároltatja, hogy saját érdekkörének hatalmat szerezzen. Hogy egy ilyen emberből hogy lesz az idők során “szegények pártfogója” vagy “békességnek nagy szeretője”, na ez a történelemírás és kutatás igazi varázsa.

Egy falunkból elszármazott kedves olvasónk, Kovács Szilvi, aki civilben a Szegedi Tudományegyetem Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanára, az elmúlt két évben több jó könyvet is ajánlott Szent László témában. Ezen könyveknek nagy részét sikerült is megszereznem, és az elkövetkezőkben részleteket fogunk reprodukálni belőlük.

Szilvi azt is ajánlotta, még tavaly márciusban, hogy szervezzünk egy pályázatot, amire ő fel is ajánl díjakat. Ami késik, nem múlik, előbb vagy utóbb arra is sort kerítünk. Várható tehát idővel egy pályázat is Szent László témában, de ez majd csak azután, hogy apránként leközöljük a dokumentációt, a témát tárgyaló könyvrészleteket.

Elsőként Klaniczay Gábor Az uralkodók szentsége a középkorban című könyvéből fotóztam ki a Lászlóra vonatkozó részt. A könyv 2000-ben jelent meg a Balassi Kiadónál. 16 oldal van befotózva itt alább, a képekre kattintva nagyobb méretben nyílnak meg. Jó olvasást kívánok, és köszönöm Szilvinek a segítséget.

Reklámok

2 thoughts on “Szent László kultuszáról bővebben. Első rész.

Ide írja hozzászólását

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s